Rengetegen tartanak így állatot Magyarországon: itt a bizonyíték

Rengetegen tartanak így állatot Magyarországon: itt a bizonyíték

agrarszektor.hu
A sikeres magyar állattenyésztés egyik kulcskérdése, hogyan tudjuk a tenyésztők szolgálatába állítani a tenyésztőszervezeteknél az elmúlt 30 évben felhalmozódott tudást. A MÁSZ és tagszervezetei igen széles tenyésztői és állattartói réteggel állnak kapcsolatban. A tenyészállat előállítók teljes köre, az árutermelők, a szaporítók, illetve a köztenyésztést végzőknek pedig állatfajtól függően 60-95 százaléka tagja valamilyen tenyésztőszervezetnek. A MÁSZ összesen 40 tenyésztőszervezetet fog össze, amikhez mintegy 12 ezer tenyésztő és árutermelő tartozik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyre nagyobb szükség van az állattartáshoz, tenyésztéshez kapcsolódó naprakész szaktudásra. A tavaly készített agrárcenzus eredményei szerint 2010 óta 80-ról 61 százalékra csökkent a mezőgazdasági képzettséggel nem rendelkező gazdálkodók száma, de arányuk még így is nagy (39%). Szarvasmarhatartók esetében a felsőfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkezők aránya 45, a sertéstartóknál 69, míg a juhtartóknál mindössze 17 százalék. 2010 óta ez a mutató a sertéstartóknál jelentősebben, a juhtartóknál kisebb mértékben emelkedett, ugyanakkor a szarvasmarhatartóknál csökkent. A mezőgazdasági képzettség nélkül állatot tartók száma mindhárom állatfaj esetén csökkent. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya - nem meglepő módon - a 25 és 44 év közötti korosztályban a legmagasabb - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).

A rohanó világunkban, ahol a technológia fejlődésével képtelenség minden területen lépést tartani, a specialistáknak egyre nagyobb szerepe van. A tenyésztőszervezetek munkatársai tenyésztési kérdésekben specialistáknak számítanak, akiknek a tudása a gazdálkodás jövedelmezőségét nagyban tudja segíteni azzal, hogy tanácsot adnak egyebek mellett például a tenyészcélok meghatározásához, párosításokhoz, tenyészállatok kiválasztásához, selejtezéshez, genom alapú vizsgálatok eredményeinek vagy a tenyészérték indexek értelmezéséhez.

Cikk forrása: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06