Rengetegen tartanak így állatot Magyarországon: itt a bizonyíték

Rengetegen tartanak így állatot Magyarországon: itt a bizonyíték

agrarszektor.hu
A sikeres magyar állattenyésztés egyik kulcskérdése, hogyan tudjuk a tenyésztők szolgálatába állítani a tenyésztőszervezeteknél az elmúlt 30 évben felhalmozódott tudást. A MÁSZ és tagszervezetei igen széles tenyésztői és állattartói réteggel állnak kapcsolatban. A tenyészállat előállítók teljes köre, az árutermelők, a szaporítók, illetve a köztenyésztést végzőknek pedig állatfajtól függően 60-95 százaléka tagja valamilyen tenyésztőszervezetnek. A MÁSZ összesen 40 tenyésztőszervezetet fog össze, amikhez mintegy 12 ezer tenyésztő és árutermelő tartozik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre nagyobb szükség van az állattartáshoz, tenyésztéshez kapcsolódó naprakész szaktudásra. A tavaly készített agrárcenzus eredményei szerint 2010 óta 80-ról 61 százalékra csökkent a mezőgazdasági képzettséggel nem rendelkező gazdálkodók száma, de arányuk még így is nagy (39%). Szarvasmarhatartók esetében a felsőfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkezők aránya 45, a sertéstartóknál 69, míg a juhtartóknál mindössze 17 százalék. 2010 óta ez a mutató a sertéstartóknál jelentősebben, a juhtartóknál kisebb mértékben emelkedett, ugyanakkor a szarvasmarhatartóknál csökkent. A mezőgazdasági képzettség nélkül állatot tartók száma mindhárom állatfaj esetén csökkent. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya - nem meglepő módon - a 25 és 44 év közötti korosztályban a legmagasabb - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).

A rohanó világunkban, ahol a technológia fejlődésével képtelenség minden területen lépést tartani, a specialistáknak egyre nagyobb szerepe van. A tenyésztőszervezetek munkatársai tenyésztési kérdésekben specialistáknak számítanak, akiknek a tudása a gazdálkodás jövedelmezőségét nagyban tudja segíteni azzal, hogy tanácsot adnak egyebek mellett például a tenyészcélok meghatározásához, párosításokhoz, tenyészállatok kiválasztásához, selejtezéshez, genom alapú vizsgálatok eredményeinek vagy a tenyészérték indexek értelmezéséhez.

Cikk forrása: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?