Meglepő kijelentést tettek a magyar marháról: erről jobb, ha minden termelő tud

Meglepő kijelentést tettek a magyar marháról: erről jobb, ha minden termelő tud

agrarszektor.hu
Immár 29 éve hagyományosan Keszthelyen tartják a húsmarhatenyésztők az éves konferenciájukat. Ezúttal az új támogatási rendszer és a hatékonyság voltak a rendezvény kiemelt témái. Az ország minden tájáról, mintegy 150 húsmarhatartó vett részt a MATE Georgikon Campusán a húsmarhatenyésztő egyesületek és a MÁSZ által szervezett szakmai rendezvényen. Az eseményen elhangzott többek között az is, hogy csökkent a húsmarhatartás jövedelmezősége Magyarországon.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

200 ezer húshasznú tehén van az országban

A rendezvény házigazdájaként dr. Polgár J. Péter egyetemi docens, intézetigazgató helyettes köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ ügyvezető igazgatója vette át a szót, mint a tanácskozás levezető elnöke. A szakember bevezető előadásában hangsúlyozta, hogy minden baj ellenére a húsmarhapiac még mindig kiegyensúlyozott és stabil. A MÁSZ ügyvezető igazgatója külön köszönetet mondott Szabó Ferenc nyugalmazott egyetemi tanárnak, aki 1994-ben megszervezte az első húsmarha-konferenciát, és megteremtette a máig élő hagyományt. Wagenhoffer Zsombor kiemelte, hogy a támogatások fontosak. Vannak olyan évek, amikor a túléléshez szükségesek, de fel kell készülni arra az időszakra, amikor ezek mértéke minimális lesz - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).

Az állattenyésztés a mezőgazdaság extrém sportja 

Ezzel a megállapítással kezdte előadását dr. Juhász Anikó. Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az idén induló új KAP-támogatásokról beszélt. Hangsúlyozta az ellenőrzések szigorodását és a lehetőségek tárházát.

Hatékony húsmarhát kell tenyészteni

Dr. Török Márton, a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének ügyvezetője a takarmányértékesítő-képesség fontosságáról beszélt. Bemutatta az ezzel kapcsolatos első hazai vizsgálati eredményeket, és a vemhesülés, valamint a jövedelemtermelés összefüggéseire világított rá. Dr. Szentes Szilárd botanikus elmondta, hogy a szakaszos (rotációs) legeltetés az egyetlen módszer, ami nem gyomosít, de ennek ellenére mindössze a területek ötödén folyik így a legeltetés hazánkban.

A klímaváltozás nem a jövő, hanem a jelen!

Dr. Stefler József prof. emeritus az időjárási viszonyokhoz igazodó legeltetési és tartástechnológiai lehetőségeket mutatta be. Testtömeg- vagy létszám-optimalizálással tudnak alkalmazkodni a gazdák a klímaváltozáshoz.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?