Figyelmeztetés érkezett: nincs mit tenni, ezt sok magyar gazdának el kell intézni

Figyelmeztetés érkezett: nincs mit tenni, ezt sok magyar gazdának el kell intézni

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy az április 20-án megkezdődött kérelmezési időszakban az Egységes Kérelem felületén az állategyedek adatai az ENAR-ba bejelentettek szerint szerepelnek. Fontos tehát, hogy a hibás adatok javítása az ENAR rendszerben még az Egységes Kérelem benyújtását megelőzően történjen meg. Ennek részleteiről, valamint a helyesbítés lehetséges eseteiről és menetéről, továbbá a szükséges bizonylatokról is hasznos információkkal szolgál a hivatal.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az idei évtől a rendelkezésre álló adatok alapján a Magyar Államkincstár rendszere az Egységes Kérelem felületen felmutatja azokat az állategyedeket, amelyek - az adott gazdálkodó vonatkozásában - megfelelhetnek az állatalapú jogcím jogosultági feltételeinek - írja a Nébih. Szükség esetén az adatok helyesbítésére (a kérelmező jelzése alapján) az alábbi esetekben kerülhet sor:

  • a kérelmező papíralapú ENAR bejelentése még nem került be az adatbázisba (a bizonylatot az ügyfél még nem küldte be, vagy még feldolgozás alatt áll a beküldött bizonylat), valamint
  • ha a bejelentés már bekerült az adatbázisba, de abban esetleg téves adat szerepelt.

Az adatmódosításról kiemelten fontos tudni:

  • A helyesbítéseket az Egységes Kérelem benyújtása előtt érdemes rendezni, ugyanis a téves ENAR adat helyesbítését a Magyar Államkincstár csak akkor fogja figyelembe venni, ha a helyesbítő bejelentés az adat bejelentésére vonatkozó jogszabályi határidőn belül történik meg (pl. borjú bejelentése a jelölést követő 7. napig).
  • A szokásos ENAR bejelentést a megfelelő bizonylaton mindenképpen be kell adni, ugyanis az Egységes Kérelem felületén jelzett helyesbítési szándék alapján nem történik automatikus adatmódosítás az ENAR rendszerben.
  • Szarvasmarhák körzetbe sorolt tenyészetben tartása esetén az ENAR-bejelentést a körzeti kapcsolattartónak kell megtennie.
  • Juh és kecske esetén a jelöléshez kötődő adatmódosításhoz a területi felelős (instruktor) segítségét kell kérni. A mozgásadatok módosítását önállóan is be lehet jelenteni az ENAR rendszerbe.

Azok az állattartók, akik nem tudják, hogy jelenleg ki a körzeti kapcsolattartójuk vagy területi felelősük, valamint akiknek a témát érintő bármilyen egyéb kérdése adódik, forduljanak a Nébih Ügyfélszolgálatához a 06-1-336-9050 telefonszámon, illetve az enarufsz@nebih.gov.hu email címen! További hasznos információk (az adathelyesbítés lehetséges eseteiről, annak menetéről, valamint az arra szolgáló bizonylatokról) elérhetőek a Nébih ENAR aloldalán.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?