2023. március 28. kedd Gedeon, Johanna

Lázár János nem viszi el a vidékfejlesztést - Két államtitkár távozik az agrártárcától

agrarszektor.hu
Két államtitkár távozik az Agrárminisztérium (AM) vezetéséből a most kezdődő új kormányzati ciklusban. Plusz tevékenységként várhatóan a minisztériumhoz kerülnek egyes kereskedelempolitikai kérdések és a kormányhivatalok élelmiszerlánccal kapcsolatos feladatai is. Ma még vita van ugyanakkor arról, bővüljön-e a tárca további vízügyi területekkel is. A kormánystruktúra átszervezése - így Lázár János építési és beruházási miniszteri kinevezése - nem csorbítja a minisztérium vidékfejlesztési jogkörét.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Szinay Attila közigazgatási és Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár távozik az Agrárminisztérium felsővezetéséből a most kezdődő új kormányzati ciklusban - tudta meg az agrárszektor.hu. Az új közigazgatási államtitkár Andréka Tamás, a tárca jelenlegi főosztályvezetője, élelmiszerláncért felelős államtitkára pedig Nobilis Márton, Nagy István agrárminiszter eddigi kabinetfőnöke lesz. A minisztérium további négy államtitkára, Farkas Sándor parlamenti, Feldman Zsolt mezőgazdasági és vidékfejlesztési, Zambó Péter erdőkért felelős és Rácz András környezetügyi államtitkár pozíciójában marad.

Értesüléseink szerint megszületett a döntés arról, hogy a kereskedelempolitikával összefüggő több fontos terület felügyelete az agrártárcához kerül az eddigi Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. Emellett az AM átveszi a Miniszterelnökségtől a kormányhivatalok élelmiszerlánccal foglalkozó szervezetét, amelyet közvetlenül az agrártárcához tartozó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányít majd.

Egyelőre nincs ugyanakkor kormányon belüli megállapodás arról, bővüljenek-e az Agrárminisztérium vízügyi feladatai. A minisztériumnál létrehozott Nemzeti Földügyi Központ most az öntözésfejlesztést és a mezőgazdasági kutak engedélyezését felügyeli, de a tárca régóta szorgalmazza, hogy tevékenysége köre - például az ár- és belvízvédelemmel - komplexebbé váljon. Úgy tudjuk, az alternatívák között az is felmerül, hogy az összes kormányon belüli, több minisztériumnál lévő vízügyi feladat ellátására és koordinálására új ügynökséget hoznak létre.

Információink szerint a kormány átszervezése - Lázár János építési és beruházási miniszteri, illetve Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós forrásokat felügyelő miniszteri kinevezése - nem csorbítja az AM vidékfejlesztési feladatkörét. Az uniós és hazai költségvetési forrásokból táplálkozó vidékfejlesztési kassza felhasználása számos ponton kötődik a beruházásokhoz és a területfejlesztéshez is, de az EU-s Közös Agrárpolitika agrár- és vidékfejlesztési támogatásaival összefüggő ügyek - az egységes kezelés érdekében - az agrártárcánál maradnak. 

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?