Kemény élelmiszer-razzia indult Magyarországon: szigorú ellenőrzések jönnek

Kemény élelmiszer-razzia indult Magyarországon: szigorú ellenőrzések jönnek

agrarszektor.hu
December elsejétől téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendel el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, hogy az ünnepeket megelőző időszakban megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és az otthonokba.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjával, a megyei kormányhivatalok, járási hivatalok és a Nébih szakembereinek közreműködésével zajlik 2021. december 1-31. között. Az államtitkár kiemelte, a koronavírus-járvány elleni védekezés időszakában fokozott figyelem hárul az adott létesítményre vonatkozó higiéniai előírások szigorú betartására az élelmiszer előállítók, forgalmazók - beleértve a piacokat és rendezvényeket - ellenőrzése során. Az ellenőrök vizsgálják majd például a bevásárló kosarak tisztántartását és a csomagolatlan pékáru árusításának higiéniai feltételeit is.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcseseménye - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

Az ellenőrzött célterületek között idén is megtalálhatók az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolító élelmiszer-vállalkozások, mint például a hús- és húskészítmények, az édesipari termékek előállítói és forgalmazói. A szakemberek az édességek, különösen a szaloncukrok esetében fokozottan figyelik majd a nyomon-követhetőséget, a helyes jelölést és a lejárati időt az üzletekben és piacokon egyaránt. Az élőhal árusító helyeken kiemelten ellenőrzik a halak származását igazoló dokumentumok meglétét. A nem előre csomagolt friss sertés és baromfihúst árusító helyeken vizsgálják a származásra vonatkozó információ feltüntetését, a 200 négyzetmétert meghaladó üzletekben azt is nézik, hogy az adott termék mellé ki van e téve a származási ország zászlaja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mintavétellel ellenőrzik többek között a diós és mákos bejglik minőségét, a darált mákot és diót, a kimérve árusított mazsolát és a különféle aszalványokat. Fokozott ellenőrzésre számíthatnak a zöldség-gyümölcsárusító helyek, ahol a szezonális termékek, köztük a szelídgesztenye minőségét és származásának feltüntetését is vizsgálják. Az alkoholos italok közül kiemelt figyelmet kapnak a nagy áruházláncokban forgalmazott import pezsgők, habzó- és gyöngyöző-borok. Továbbá ellenőrzésre számíthatnak az ünnepi vásárokra és rendezvényekre kitelepült vendéglátók, ahol az árusított ételek mellett górcső alá kerül a forralt bor és a pálinka is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?