Figyelmeztet a NAK: ezt rengeteg gazdának el kell intéznie június 20-ig

Figyelmeztet a NAK: ezt rengeteg gazdának el kell intéznie június 20-ig

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja az érintett gazdálkodók figyelmét, hogy 2022. június 20-ig van lehetőség az egységes kérelmek előzetes ellenőrzése során feltárt hibák szankciómentes javítására. A tapasztalatok azt mutatják, hogy érdemes igénybe venni a falugazdászok közreműködésével történő kérelembeadást: az előzetes ellenőrzés során a falugazdászok által benyújtott kérelmek mindössze alig több mint 12 százalékánál tártak fel problémát, az egyénileg beadott kérelmek esetén majdnem minden negyedik kérelem hibás vagy hiányos volt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Magyar Államkincstár (MÁK) az idei évben is előzetesen ellenőrizte a benyújtott egységes kérelmeket, és az ügyfélkapun keresztül értesítette a gazdálkodókat, meghatalmazottjaikat vagy a kamarai falugazdászokat, ha a kérelem hibát, hiányosságot tartalmaz - írja közleményében a NAK. Az előző évekhez hasonlóan az ellenőrzés kiterjedt többek között a blokkban való túligénylésre, a berajzolt táblák átfedésére, a kötelezően csatolt dokumentumok meglétére, illetve az állatállományra történő igénylés esetleges hibáira. Az érintettek értesítést kaptak arról is, ha a kérelemben szereplő tábla határának és/vagy hasznosítási kódjának felülvizsgálata szükséges. Annak érdekében, hogy minél pontosabbak legyenek a kérelmek, és ezáltal időben kifizethessék a támogatásokat, 2020 óta a kérelmezési adatok pontosságával kapcsolatos esetleges problémák feltárására a térinformatikai vizsgálatok eredményeit is felhasználják.

A termelőknek 2022. június 20-ig van lehetőségük arra, hogy a MÁK által jelzett problémákat orvosolják, és ezzel elkerüljék a támogatás csökkentését vagy az esetleges szankciókat. Fontos megjegyezni, hogy szankciómentesen kizárólag az értesítésben foglalt hibák, adatok módosíthatók. A kamarai falugazdászok közreműködésével beadott kérelmek esetében a MÁK a falugazdászokat értesíti az ellenőrzés során észlelt problémáról, akik a javítás elvégzése érdekében felveszik a kapcsolatot az érintett gazdálkodóval. A MÁK közlése szerint az idei ellenőrzési eredmények alapján a tavalyi évhez hasonlóan 26 ezer termelő kérelme érintett, jellemzően kisebb hibával. Ebből 13.376-ot tesz ki a falugazdászok közreműködésével beadott kérelmek száma. Közülük több mint 10 ezer termelő esetében már megtörtént a kérelmek javítása.

2022. május 31-ig 162 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek közel 70 százalékát, több mint 108 ezer kérelmet a kamarai falugazdászok segítségével. Az előzetes ellenőrzés tapasztalatai is azt mutatják, hogy érdemes igénybe venni a NAK ingyenes szolgáltatását, a falugazdászok közreműködésével történő kérelembeadást: az előzetes ellenőrzés során a falugazdászok által benyújtott kérelmek mindössze alig több mint 12 százalékánál tártak fel problémát, az egyénileg beadott kérelmek esetén ez megközelítette a 24 százalékot, azaz majdnem minden negyedik kérelem hibás vagy hiányos volt, vagy az abban szereplő táblák felülvizsgálatára volt szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03