Most már biztos: komoly változás jön az agrárfinanszírozásban

Most már biztos: komoly változás jön az agrárfinanszírozásban

agrarszektor.hu
2022. július 1-től az év végéig érhető el az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) Krízis Agrárgarancia Programjának II. szakasza. Az új jogcím a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett átmeneti támogatási lehetőséget váltja fel, a díja pedig előre láthatóan a hitelösszeg 0,25 százaléka lesz. Az új kedvezményes kezességvállalási konstrukciót nem csak mezőgazdasági vállalkozások vehetik igénybe.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A most megjelent kezességvállalást olyan belföldi, a KKV törvény hatálya alá eső mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások kaphatják meg, amelyek mezőgazdasági tevékenységet folyatnak, vagy tevékenységük vidéki térséghez kapcsolódik. Az AVHGA kezessége agrárcélú és vidékfejlesztési célú ügyleteknél is igényelhető - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Agrárcélú ügyletek: az elsődleges mezőgazdasági termelőkön túl az úgynevezett agrobiznisz vállalkozások esetében - így például élelmiszeripar, vetőmag- és takarmányelőállítás, műtrágyagyártás, mezőgazdasági gépgyártás- és kölcsönzés - is igényelhető az Alapítvány kezessége.

Vidékfejlesztési célú ügylet: az Alapítvány minden olyan tevékenységet vidékfejlesztési tevékenységnek tekint, amely - a vállalkozás székhelye, telephelye alapján, szállítók, vevők, munkavállalók, tulajdonosok révén, vagy egyéb módon - vidéki térséghez kapcsolódik. (Vidéki térség: Magyarország egész területe Budapest és a megyei jogú városok kivételével.)

Az agrárcélú ügyletek díjai és kezességvállalási feltételei az Alapítvány agrár irányultságának megfelelően kedvezőbbek, mint a vidékfejlesztési hitelcéllal rendelkező ügyleteké. Az ügyletek agrárcélú / vidékfejlesztés célú besorolása a hitel célja szerinti TEÁOR kód alapján történik. Az Üzletszabályzat 2. mellékletében a klasszikus agrártevékenységeken túl erdészeti tevékenységek, húsfeldolgozás, zöldség-gyümölcs feldolgozás, és további élelmiszeripari, nagykereskedelmi, de állategészségügyi-ellátás is megtalálható.

Az Alapítvány készfizető kezességet vállal hitel, kölcsön, hitelkeret, többcélú hitelkeret garancia, garanciakeret, faktoring, pénzügyi lízing ügyletekhez. Az új konstrukcióval kapcsolatosan további információk az AVHGA honlapján és az Üzletszabályzatban találhatóak. A kezességvállalásról bővebben itt olvashat:

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?