Most jött a hír: megvan, ki lesz az új agrárminiszter Hollandiában

Most jött a hír: megvan, ki lesz az új agrárminiszter Hollandiában

agrarszektor.hu
Piet Adema lett az új holland agrárminiszter. A gazdatüntetések miatt lemondani kényszerült Henk Staghouwer utódja a Keresztény Unió korábbi elnöke lesz.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hétfő délután 5 órakor a királyi palotában letette esküjét az új holland agrárminiszter. Piet Adema semmiféle gyakorlati tapasztalattal nem rendelkezik a mezőgazdaságot illetően, bár vidéken, az észak-hollandiai Frízföldön nőtt fel, és testvére gazdálkodó lett. Az új miniszter 2011-2015 között kis településeken volt polgármester, 2013 és 2021 között a Keresztény Unió (ChristenUnie) elnöke volt, jelenleg több szakmai kamara és egyesület igazgatótanácsának tagja - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Adema feladata elsősorban az lesz, hogy a kormánykoalícióban fontos pozíciókat betöltő zöldek által vázolt keretek között elfogadható jövőképet nyújtson a holland gazdáknak, mivel erre elődje képtelen volt. A szeptember elején lemondó Henk Staghouwer a „nem én vagyok a megfelelő ember erre a posztra” nyilatkozattal búcsúzott.

Most Johan Remkes, a demonstráló gazdákkal tárgyaló nitrogénügyi mediátor eredményeit figyelembe véve a legsürgetőbb feladat, hogy még a Prinsjesdag, azaz a király által szeptember 20-án megtartott éves országértékelő beszéd előtt egy olyan tömör, érthető és elfogadható víziót vázoljon fel, melynek célkitűzéseivel a gazdák és a kormányzat (elsősorban a zöldek) is egyetért. A feladat annak ellenére is sürgős és aktuális maradt, hogy a holland király már megtartotta országértékelő beszédét.

A gazdák egy jó miniszter érdemelnek. Három éven belül meglátjuk, hogy ez én vagyok-e! Meggyőződésem, hogy Hollandiában a mezőgazdaság a jövő

- jelentette ki Piet Adema.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?