Kinyíltak a pénzcsapok: súlyos milliárdok várnak a magyar termelőkre

Kinyíltak a pénzcsapok: súlyos milliárdok várnak a magyar termelőkre

agrarszektor.hu
Igen jelentős összegű támogatás jutott el a napokban a magyar gazdákhoz. A Magyar Államkincstár mintegy 100 milliárd forintnyi alaptámogatási előleget utalt már át az érintett termelőknek, így a területalapú juttatások mellett számos termeléshez kötött támogatás előlegét megkapták már a gazdák. Az előlegfizetési időszak egészen november végéig tart, így a következő hetekben további milliárdok érkeznek majd a termelők számlájára.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jó ütemben halad a jövő évi agrártámogatások előlegeinek kifizetése, a Magyar Államkincstár (MÁK) a tervezett összeg harmadát már átutalta az érintett termelőknek. Az Agrárminisztériumtól tájékoztatása szerint eddig mintegy 110,5 ezer gazdálkodó kapta meg az alaptámogatás előlegét, a kifizetett összeg megközelíti a 100 milliárd forintot - írta meg a Magyar Nemzet. Az Államkincstár ezen felül több mint 82,5 ezer ügyfélnek a zöldítési jogcím után járó előleget is átutalta már, a teljes összeg eléri a 18,2 milliárd forintot. 

Ebben az évben a területalapú (SAPS) és a zöldítési támogatás együttes összege megközelíti a hektáronkénti 94 ezer forintot, az előleg mértéke pedig kérelmenként legfeljebb 70%-os lehet. Az idén mintegy 5 millió hektárra 163 ezer gazdálkodó nyújtott be egységes kérelmet, a folyósítandó támogatási összegeket pedig 422,18 forintos euróárfolyammal számolva állapították meg. 

Az állattartók és növénytermesztő gazdaságok számára is jó hír, hogy a területalapú támogatások mellett a termeléshez kötött jogcímek alapján is fizet előleget a MÁK.

Az agrártárca tájékoztatása szerint a tejhasznú tehén támogatás és a mezőgazdasági kistermelői átalánytámogatás előlegét október végéig megkapják az érintett gazdaságok. A tejhasznú tehén támogatás esetén 2150 termelő részére 11,1 milliárd forint értékben utalta át a támogatási összeget a kincstár. A kistermelői átalánytámogatást pedig eddig több mint 14,1 ezer gazdálkodó kapta meg 2,2 milliárd forint értékben. A tervek szerint november közepén folyósítják a termeléshez kötött anyajuh és termeléshez kötött hízott bika támogatást és november elejétől számíthatnak a termeléshez kötött támogatás utalására a gyümölcstermelő gazdálkodók.

A tárca a Magyar Nemzet figyelmét felhívta arra is, hogy nem egyszerre indul el az egyes támogatási jogcímek előlegeinek a kifizetése. A november végéig tartó időszakban fokozatosan teljesülnek az utalások a gazdálkodók részére. Így a következő hetekben további több milliárd forintos utalást teljesít majd az államkincstár.

Mint ismeretes, Magyarország október 17-én indította el a közvetlen támogatások előlegfizetését, a termelők a nehéz gazdasági helyzet miatt ebben az évben is emelt összegű előlegre számíthatnak. A kincstár november 30-ig az előleget, december végéig pedig részkifizetést teljesít. A tervek szerint az év végéig mintegy 322 milliárd forint juthat el a gazdálkodókhoz ebben a formában. Ez az összeg egyébként 23 milliárddal haladja meg a tavaly ugyanebben az időszakban kifizetett közvetlen támogatások összegét. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jön az uniós pénz a gazdáknak
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?