Itt áll feketén-fehéren: így teljesítettek a magyar agrárvállalkozások 2021-ben

Itt áll feketén-fehéren: így teljesítettek a magyar agrárvállalkozások 2021-ben

agrarszektor.hu
2021-ben a csökkenő támogatások mellett is 10 százalékkal nőtt az agrárüzemek árbevétele, míg a teljes mezőgazdaság jövedelmezősége 12 százalékkal emelkedett. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) elemzése szerint ez azt jelenti, hogy az agrárvállalkozások jövedelme már hat éve folyamatosan növekszik, a tavalyi évben pedig új csúcsot ért el.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ugyan 2022-ben a likviditási válság már megnehezítette a magyar mezőgazdaság szereplőinek működését, tavaly még a csökkenő támogatások mellett is mintegy 10%-kal nőtt az agrárüzemek árbevétele. A mezőgazdaság jövedelmezősége pedig mintegy 12%-kal emelkedett 2021-ben - írta meg a Világgazdaság az AKI Tesztüzemi Információs Rendszerének adatai alapján. 

Ezek szerint az egy hektárra jutó árbevétel 10%-os növekedéséből, a közvetlen támogatások 3%-os csökkenéséből, illetve az anyag jellegű költségek 9%-os emelkedéséből kifolyólag a mezőgazdaság jövedelmezősége a nettó hozzáadott érték alapján 12%-os növekedést ért el 2021-ben. Ezen belül az egyéni gazdaságoké 20%-kal nőtt, míg társas vállalkozásoké stagnált. Összességében tehát elmondható, hogy az agrárvállalkozások jövedelme hat éve folyamatosan emelkedik, és a tavalyi év során újabb rekordot ért el. 

Az AKI összesen 2125 mintaüzemből gyűjtött adatokat: ezek mintegy 106 ezer gazdaságot reprezentáltak. A mintaként vizsgált gazdaságok átlagosan 47,23 hektárnyi mezőgazdasági területet használtak, egy-egy gazdaság pedig átlagosan 1,4 főt foglalkoztatott. Országos szinten az árutermelő a társas vállalkozások az összes nettó hozzáadott érték 37,1%-át, az egyéni gazdaságok pedig a 62,9%-át állították elő. Az egy hektárra jutó mezőgazdasági bruttó beruházások volumene 18%-kal lett magasabb az előző évhez képest. Ez elsősorban az ingatlanfejlesztések 38%-os emelkedésével van összefüggésben. A rekordméretű beruházást a Vidékfejlesztési program (VP) kifizetései fűtötték: a beruházási támogatások az előző évi magas, hektáronként közel 14 ezer forintos szinten maradtak. Az egy hektárra jutó nettó, vagyis az amortizációval és selejtezéssel csökkentett bruttó beruházás 67%-kal bővült. 2021-ben a vállalkozások a megtermelt jövedelem tetemes részét ismét visszaforgatták, a saját tőke értéke így 14%-kal lett magasabb. 

A felmérésben szereplő egyéni gazdaságoknál a bruttó termelési érték átlagos nagysága 2020-hoz képest 17%-kal, 660,35 ezer forintra nőtt hektáronként. Ezen belül az egy hektárra jutó értékesítés nettó árbevétele ugyancsak 17%-kal lett több, miközben a közvetlen támogatások 2%-kal csökkentek. Az egy hektárra jutó üzemi költségek mintegy 11%-kal növekedtek, elérve a 394,57 ezer forintot. Az adózás előtti eredmény alapján vizsgált nettó jövedelem folyóáron 27%-kal emelkedett, fogyasztói árindexszel korrigálva is 263,45 ezer forint lett, 7,65%-kal haladva meg a 2020-as értéket. Az AKI kutatói szerint ez egyben azt is jelenti, hogy az utóbbi évek növekedése után egy újabb jövedelemugrás következett be. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy az így számított jövedelmeknek kell fedezetet nyújtaniuk az egyéni gazdaságok személyi jövedelmeire is. Az egyéni gazdaságok eredményét korrigálva a minimálbérrel az adózás előtti eredményük 240,65 ezer forintra csökkent hektáronként. Az így korrigált jövedelem az előző év azonos mutatójához képest 30%-kal növekedett.  

A 2021-es év során az egyéni gazdaságok is jelentős mértékű fejlesztéseket hajtottak végre: az egy hektárra jutó bruttó beruházások értéke az előző évhez képest 32%-kal, 116,97 ezer forintra nőtt. A nettó beruházás összege 54,59 ezer forint hektáronként, értéke tizenegy éve pozitív, tehát az egyéni gazdaságok fejlődési pályán maradtak 2021-ben. A vizsgált társas gazdaságok átlagos mezőgazdasági területe 236,23 hektár, egy gazdaság átlagosan nyolc főt foglalkoztatott. A társas gazdaságok egy hektárra jutó adózás előtti eredménye 145,83 ezer forint hektáronként, ez az inflációt is figyelembe véve 6%-os növekedés, vagyis elmondható, hogy a társas gazdaságok is rekordévet zártak 2021-ben.

Ez a jövedelemnövekedés a szakemberek szerint elsősorban annak köszönhető, hogy a társas vállalkozások egy hektárra jutó árbevétele 5%-kal nőtt, és bár a támogatások összege is 5%-kal csökkent, hektáronként 147,3 ezer forintra, az egy hektárra jutó üzemi költségek nem emelkedtek ennél nagyobb mértékben. Az anyag jellegű költségek 5%-kal emelkedtek, de ezen belül a növénytermesztés közvetlen költségei - elsősorban a műtrágya- és a vetőmagárak növekedése miatt - 11%-kal bővültek. A termelők költségei az év eddig eltelt részében ennél már jóval nagyobb mértékben emelkedtek.

Az elemzés azt is megállapította, hogy a beruházások volumene már ötödik éve folyamatosan növekszik. 2021-ben a társas gazdaságok rekordmértékű (92,68 ezer forint hektáronként) fejlesztést hajtottak végre. A fejlesztéseket a gépberuházások húzták föl, ezek 14%-kal növekedtek, de a társas gazdaságok esetében a befejezetlen beruházások is nagymértékben, 12%-kal bővültek. Az üzemtípusokat vizsgálva az derült ki, hogy a sertéstartó gazdaságoknál 44%-kal, míg a zöldséghajtatóknál 27%-kal csökkent a jövedelem, továbbá 5%-kal mérséklődött a tejelő tehenészetek és 4%-kal a gyümölcstermesztő gazdaságok eredménye is. Stagnálás jellemezte a szabadföldi zöldségtermesztőket, valamint a baromfitartó gazdaságokat, viszont számottevő, 42%-os növekedés jelentkezett a szőlőtermesztő gazdaságoknál, míg a szántóföldi növénytermesztők 24%-kal, a húsmarha- és juhtartók 16-16%-kal, a vegyes gazdaságok pedig 6%-kal növelték jövedelmüket. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?