2023. szeptember 22. péntek Móric
Ketyeg az óra: sokat bukhat az a gazda, aki ezeket nem intézi el márciusban

Ketyeg az óra: sokat bukhat az a gazda, aki ezeket nem intézi el márciusban

agrarszektor.hu
Most minden figyelem az új KAP előírásainak, gyakorlatainak megismerésére irányul, hiszen minden résztvevőnek ismernie kell mindezeket, hogy az Egységes kérelem zökkenőmentes benyújtása biztosítható legyen, s a gazdaság megfelelő támogatási összegekre legyen jogosult. Mindemellett márciusban más feladatok is várnak a gazdálkodókra, melyek az alábbi cikkben egy csokorba lettek szedve.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A VPAKG/VPÖKO 2021 támogatásban kedvezményezettek számára 2023. március 31.-ig lehetőség van 2023-ra vonatkozóan visszavonást kezdeményezni elektronikus úton az egész támogatásba vont területre, egész tematikus előíráscsoportra (TECS) és egész kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területre (KET) is. A visszavonási kérelem azonban visszafizetési kötelezettséget is jelent, kivéve egyes eseteket, mint pl. elfogadott vis maior, valamint a 2023-ban lejáró - s nem meghosszabbítható - földhasználattal érintett területekre vonatkozó visszavonások. Ezen esetekben rész KET visszavonása is lehetséges, sőt elvárt, ha csak a terület egy része érintett a leírtakkal. A lejáró földhasználat esetében az ezen időpontig benyújtott kérelmek esetében nem kell visszafizetni az első évre járó támogatási összeget, azonban a továbbiakban adott területekre nem jár VPAKG/ÖKO kifizetés - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amennyiben a lejáró földhasználat nem az egész KET területét érinti, úgy szükséges a KET-en belül meglévő földhasználattal érintett területek felmérése, ugyanis ezen visszavonási lehetőség csak a kieső egységekre alkalmazható. Ezen visszavonási kérelem esetében indokolt benyújtani a lejáró földhasználat igazolására szolgáló dokumentumot (pl. haszonbérleti szerződés, megbízási szerződés, földhasználati lap másolata). Ugyancsak március 31-ig kell az október 1. után kivágott ültetvényt is visszatelepíteni. Az ültetvény kivágása és újratelepítése kizárólag a teljes kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területen lehetséges, továbbá a kivágott ültetvény és a telepíteni kívánt ültetvény ültetvénycsoportja nem térhet el egymástól.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az el nem telepített ültetvénnyel történő belépés esetén az ültetvényt legkésőbb a 2023. évi Egységes Kérelem szankciómentes benyújtásának jogvesztő határidejéig kell megtenni. Amennyiben az eltelepítés 2023. évi egységes kérelem szankciómentes benyújtásának jogvesztő határnapjáig nem történik meg, úgy az az adott terület támogatásból való kizárását vonja maga után. Fontos ismételten megemlíteni, hogy a nitrátérzékeny területeken gazdálkodóknak, valamint a területi érzékenységtől függetlenül minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó mértékben állatot tart az előző naptári évre vonatkozóan (2022. január 1.-december 31.) adatszolgáltatást tennie a gazdálkodási naplóban szereplő adatok alapján 2023. január 1.-2023. március 31. között. Az adatszolgáltatást csak elektronikus úton teljesíthető. A nyomtatvány a Nébih honlapjáról tölthető le, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?