Figyelmeztetik a horgászokat: szigorú szabályok léptek életbe márciustól

Figyelmeztetik a horgászokat: szigorú szabályok léptek életbe márciustól

agrarszektor.hu
Március elsején országszerte életbe lépett a balin, a süllő, a kősüllő és a sügér fajlagos fogási tilalma (a csukáé pedig már február 1. óta tart). A Balatonnál azonban nem csak megtartani tilos ezeket a halfajokat, hanem rájuk horgászni is, erről rendelkezik a Balatoni Horgászrend 32. pontja, mely szerint „Március 1. - április 30. közötti időben csalihalat, halszeletet, műcsalit, bármely horgászhelyen (parton, stégen, vízi járművön, vízben állva stb.) tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, kősüllőt és sügért megtartani TILOS!”

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Március elsején kezdetét vette az általános ragadozóhal fogási tilalom a Balatonon és vízrendszerén, de tavasszal több tilalmat is érdemes észben tartaniuk a horgászoknak - figyelmeztet a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Április 1-től életbe lép a 33. pontban leírt, úgynevezett „csónakos tilalom”, amely szerint a pontosan meghatározott parti sávban szabad csak vízi járműből horgászni, és onnan is csak nappal, illetve csak békés halakra. Kivételt képez az említett pontban pontosan körülírt négy darab kíméleti terület, ahol kizárólag csak partról szabad horgászni! Akinek a kikötője ezen kíméleti területeken belül helyezkedik el és úgy dönt, hogy áprilisban mégis csónakkal indulna horgászni, kérjük hogy a lehető legrövidebb úton hajózva, a felszerelését összecsomagolt állapotban tartva érje el a legközelebbi, még engedélyezett térséget ahol már szabad horgásznia, illetőleg a visszafelé úton is hasonlóképpen törekedjen a félreértések elkerülésére. A cikk alján látható térképrészleteken ábrázoljuk azon kíméleti területek határait, ahol áprilisban csak partról szabad horgászni. A horgászrend szövege a határokat pontosan jelöli GPS koordinátákkal is.

Mivel április utolsó két napja idén hétvégére esik, a süllő, a balin, a sügér és a csuka tilalma is április 28-án éjfélig tart. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezetősége idén is úgy döntött, hogy az imént említett, 32. és 33. pontban leírt tilalmakat a felsorolt ragadozók tilalmával együtt feloldja. Így tehát a „ragadozós szezon” április 29-én 00:01 perckor veszi kezdetét, ez a legkorábbi időpont amikor a műcsalis vagy a csalihalas felszerelést bevethetik a horgászok.

A szervezethez sok kérdés érkezik az úgynevezett „besétálós módszer” kapcsán. Tavaly tavasszal jelentős enyhítésként lehetővé tették ennek a módszernek a gyakorlását, nem csak a behúzós horgászok számára. Mint írják, ezt a lehetőséget idén is fenntartják, az ideiglenes módosítás - ahogy eredetileg írták - továbbra is visszavonásig érvényes! Ugyanakkor kérik a horgászokat, hogy a besétálós módszernél is vegyék figyelembe a 33. pontban leírt kíméleti területeket, ahol áprilisban csak partról szabad horgászni. A pontytilalom feloldása kapcsán a társaság azt közölte: a már megszokott gyakorlat szerint évről-évre megkérik az illetékes hatóságtól a tilalom feloldását. Amint megérkezik az erről szóló határozat, közzé fogják tenni honlapjukon, mindenesetre semmi akadályát nem látják annak, hogy idén is működhessen a májusi pontyhorgászat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?