Erős félévet zárt a Budapesti Értéktőzsde egyetlen agráripari cége

Erős félévet zárt a Budapesti Értéktőzsde egyetlen agráripari cége

agrarszektor.hu
Közel három évtizedes történetének legjobb félévét zárta a 2022/23-as üzleti év első hat hónapjában a hazánk legnagyobb takarmánygyártó vállalatának számító UBM Csoport. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyetlen agráripari cégeként számon tartott vállalat a 2022. július 1-től december 31-ig tartó időszakban 122,67 milliárd forintos árbevételt és 6,00 milliárd forint EBITDA-t termelt, ráadásul eredményességi soron is erősödni tudott a vállalatcsoport, ugyanis ezzel párhuzamosan adózott eredményét 1,89 milliárd forintra növelte. Az UBM a továbbiakban is folytatni kívánja beruházásait és nemzetközi terjeszkedését, emellett a cégcsoport szeretné számottevően növelni a kisbefektetők arányát a tulajdonosi struktúrájában.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2022 második félévében az UBM tevékenységére és általános piaci környezetére három fő tényező nyomta rá a bélyegét: az emelkedő kamatkörnyezet, a gáz és az elektromos áram árának emelkedése, valamint a világszerte erősödő infláció. Az vállalatcsoport az elhúzódó pénzügyi és gazdasági nehézségek ellenére is kiemelkedően sikeres félévet zárt, és történetében a legmagasabb 6 havi árbevételt és EBITDA-t termelte. A cégcsoport a 2022/23-as üzleti év első felében, azaz tavaly december 31-ig bezárólag 122,67 milliárd forintos árbevételt könyvelt el, ami 33,8%-kal haladta meg az előző üzleti év azonos időszakában elért 91,71 milliárd forintos szintet. Ezzel párhuzamosan az UBM EBITDA-ja a tavaly december 31-ig tartó hat hónapban 158,6%-kal, 6,00 milliárd forintra bővült a bázisidőszakban teljesített 2,32 milliárdos szintről.

Az árbevétel mellett az eredményességi soron is erősödni tudott a vállalatcsoport: az UBM adózott eredménye a 2022/23-as üzleti év első hat hónapjában - 48,8 százalékos növekedéssel - 1,89 milliárd forintra nőtt a 2021. december 31-ig tartó félévben elért 1,27 milliárd forintról. Az UBM két önálló működési szegmense a commodity nagykereskedelem (a búza, kukorica, árpa, olajos magvak, szójadara, szójabab és midproteinek klasszikus kereskedelmi tevékenysége) és a takarmánygyártás, illetve takarmányalapanyag-kereskedelem.

A kereskedelmi üzletág 3,72 milliárd forintos EBITDA-ja és 4,1%-os EBITDA-marginja minden várakozásunkat felülmúlta, míg a gyártó üzletág 2,31 milliárd forintos EBITDA-ja és 5%-os EBITDA-marginja némileg elmarad ugyan a remélt szinttől, de mindenképpen biztató eredmény

- összegezte a 2022/23-as üzleti év első felének teljesítményét Horváth Péter, a cégcsoport vezérigazgatója.

EZ IS ÉRDEKELHET

A dinamikus növekedés fenntartása érdekében az UBM folyamatosan törekszik gyártókapacitásának bővítésére. A cégcsoport 2022. október 24-én adta át új takarmánykeverő üzemét a szlovákiai Hernádcsányban. A 6,7 millió eurós, részben pályázati forrásból megvalósult beruházásnak köszönhetően tizedével, évi 840 ezer tonnára növekedett a csoport takarmánygyártási kapacitása. E fejlesztésnek is köszönhetően tovább bővülhet az UBM export tevékenysége is; a társaság jelenleg 15 országba - elsősorban Olaszországba, Romániába és Ausztriába - exportál termékeket, ebből származik árbevételének mintegy 46,5%-a. A kapacitásnövelő beruházások mellett a cégcsoport stratégiájában kiemelt szerepet kap a technológiai színvonal folyamatos emelése, amelynek hátterét az évi több mint 300 millió forintból gazdálkodó kutatás-fejlesztési részlegének tevékenysége biztosítja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jó úton halad a cégcsoport 2025-ig szóló növekedési stratégiájának megvalósítása

Az UBM Csoport idén március 9-én mutatta be a 2025/26-os üzleti évig felvázolt növekedési stratégiáját és üzleti tervét. Ennek főbb célkitűzései az alábbiak:

  • Az cégcsoport 2025-ig a jelenlegi, évi 0,6 millió tonnás takarmánygyártási volument 1 millió tonnára bővíti, míg a jelenleg 1,7 millió tonnás éves takarmányalapanyag-kereskedelmi volument 2 millió tonnára növelné a cégcsoport.
  • A Magyarországon, Szlovákiában és Romániában összesen 6 takarmánygyárat működtető vállalat további akvizíciók és zöldmezős beruházások révén folytatja kelet-közép-európai terjeszkedését.
  • Az UBM Csoport 2025-ig új kereskedelmi irodák nyitásával tovább bővíti kontinentális kereskedelmi tevékenységét Kelet- és Nyugat-Európában, így két éven belül valamennyi piacot képes lesz kiszolgálni hazánk nagyjából kétezer kilométeres körzetében.
  • Magyarország piacvezető takarmánygyártója törekszik működési vertikumának további szélesítésére, ezért vizsgálja az élőállat-tenyésztésbe való belépés lehetőségét is.
  • Az agráripari cégcsoport a commodity üzletágban fejleszti regionális logisztikai infrastruktúráját.

Mindezeknek köszönhetően az UBM Csoport árbevétele a tervek szerint évi 9-15%-os átlagos növekedést mutat majd a 2023-2025 években, így a jelenlegi árkörnyezetet feltételezve, ezen időszak végére elérheti a 350 milliárd forintos szintet. Üzleti céljaink megvalósítása mellett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyetlen agráripari cégeként fontos törekvésünk, hogy a befektetők számára is lehetőséget biztosítsunk arra, hogy részesedjenek a hazai mezőgazdaság hosszú távú sikereiből, ezért reményeink szerint egy-két éven belül a jelenleginél számottevően nagyobb lesz a kisbefektetők aránya a tulajdonosi struktúrában. Ennek érdekében az UBM részvényének 1:20 arányú felosztását tervezzük, amely várhatóan támogatja majd a papír piaci likviditásának növekedését

- foglalta össze a cégcsoport terveit Horváth Péter, az UBM Csoport vezérigazgatója.

(Címlapkép forrása: UBM Csoport)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43