Kerttulajdonosok, figyelem! Újabb hírek jöttek a fúrt kutak ügyében

Kerttulajdonosok, figyelem! Újabb hírek jöttek a fúrt kutak ügyében

agrarszektor.hu
A belügyminiszter benyújtotta azt a törvényjavaslatot, ami megszünteti az engedélyezési kötelezettséget az 50 méternél nem mélyebb, régi kutaknál. A kormánynak augusztus 31-éig tudományos szempontú vízkészlet-védelmi országtérképet kell készíttetnie és közzétennie, amely elhatárolja az ivóvizet biztosító karszt képződményeket és ivóvízbázis-védelmi védőterületeket az egyéb övezetektől.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2024. január 1-je előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és vízzáró réteget nem érintő háztartási kutakat teljeskörűen mentesíti az engedélyezési kötelezettség alól a törvényjavaslat, amelyet Pintért Sándor belügyminiszter kedd este nyújtott be az Országgyűlésnek. A jelenleg hatályos szabályok szerint az idén év végén járna le az a moratórium, amely időpontig be kell jelenteniük, illetve engedélyeztetniük kell a korábban illegálisan fúrt vagy ásott kútjaikat - írja az Infostart. Nagy István agrárminiszter nemrégiben beszélt arról, hogy kezdeményezi fogja a kormányban a kérdés újratárgyalását, mert szerinte ez a szabály csak a lakosság vegzálására alkalmas.

EZ IS ÉRDEKELHET

A döntés pedig meg is született, már társadalmi egyeztetésen is volt a tervezet, és most visszamenőleg, bármilyen eljárás nélkül jogszerűnek nyilvánítanak minden jelenlegi, 50 méternél nem mélyebb, vízzáró réteget el nem érő háztartási kutat. Ahogyan korábban lapunk is beszámolt róla, év végéig van érvényben a jelenlegi kútamnesztia, amelynek lényege, hogy a korábban szabálytalanul létesített sekély mélységű kutakat bírságmentesen bejelentsék a tulajdonosok, ezáltal fel lehessen mérni, pontosan hány használatban lévő kút található az országban. Időközben viszont kiderült, hogy a bírságmentes bejelentés sem hozott eredményt. A jövőre hatályba lépő módosítás végleg rendezi a szabálytalanul létesített sekély kutak helyzetét, mivel jövő januártól minden 2024 előtt ásott vagy fúrt kút automatikusan jogszerűvé válik. 

Az új szabályozás a házi vízigényt (legfeljebb évi 500 köbmétert) kielégítő, sekély mélységű kutakra terjed ki. A mélységet 50 méterben határozzák meg, hogy a háztartási kút semmiképpen ne érintsen a vízzáró réteg áttörésével ivóvízbázist. A háztartásban felmerülő vízhasználatot úgy értelmezik, hogy az jellemzően az ingatlanhoz tartozó kiskert és gyepterület locsolása, az építmények és az ingóságok időszakos tisztítása, karbantartása, a saját és családi fogyasztásra termesztett növények öntözése, a háztáji állatok itatása és ellátása. A kormánynak augusztus 31-éig tudományos szempontú vízkészlet-védelmi országtérképet kell készíttetnie és közzétennie, amely elhatárolja az ivóvizet biztosító karszt képződményeket és ivóvízbázis-védelmi védőterületeket az egyéb övezetektől

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?