Váratlan fordulat a fúrt kutak ügyében: nem úgy van, ahogy sokan hiszik

Váratlan fordulat a fúrt kutak ügyében: nem úgy van, ahogy sokan hiszik

agrarszektor.hu
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízkészletvédelmi országtérképén piros foltokkal jelölték azokat a területeket, amelyek vízkészletvédelmi szempontból kockázatos, vagyis a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny és fokozottan érzékeny területnek számítanak. Vannak tehát olyan helyek, ahol be kell jelenteni a fúrt kutakat annak ellenére, hogy elvben ingyenes a használatuk. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen mély, illetve az sem, hogy kockázatos területen van-e vagy sem a háztartási kút. Érdemes leellenőrizni a térképen, hiszen piros folt esetében bizony be kell jelenteni a kutat.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A háztartási kutak engedélyezésében a legfontosabb az - amellett, hogy beleesik-e a terület a kockázatosba vagy sem -, hogy tisztában legyen azzal a tulajdonos, az üzemeltető, hogy milyen mély az adott kút - írja a beol.hu. Ennek alapján pedig tudnia kell, hogy a mélysége eléri-e az 50 métert; hogy érinti-e az első vízzáró réteget. Lényeges az is, hogy a kút háztartási célokat szolgál-e. Legfeljebb évi 500 köbméter vizet lehet használni, és kizárólag ivóvízellátásra, háztartási szükségletek kielégítésére, azaz például tisztálkodásra, a gyep locsolására.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízkészletvédelmi országtérképén piros folt jelöli a kockázatos területek, így  látszik, hogy komolyabb, összefüggő kockázatos területek fordulnak elő például Gyulán, Újkígyóson, Medgyesegyházán, Tótkomlóson, Dombegyházon; míg Békéscsabán csak apró foltokat lehet látni. Olyan terület, ahol 15 méternél hamarabb megjelenik az első vízzáró réteg, csak kevés akad Békés vármegyében: például Békéscsaba belvárosában, Gyulán, Szarvas, Gyomaendrőd és Körösladány környékén, valamint Délkelet-Békésben.

Ha a kút kockázatos, tehát vízkészletvédelmi szempontból védendő területen van, vagyis olyan háztartási kút, amelynek mélysége nem éri el az 50 métert és az első vízzáró réteget sem, de piros folttal érintett területen található, akkor december 31-ig engedélyeztetni szükséges az illetékes jegyzőnél. Ezt jövőre is az illetékes vízügyi hatóságoknál lehet megtenni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 26. 05:58