Pokol Kecskeméten: embertelen körülmények között tartotta juhászait a gazda

Pokol Kecskeméten: embertelen körülmények között tartotta juhászait a gazda

MTI
Vádat emeltek egy gazdálkodó ellen Kecskeméten, aki éveken át embertelen körülmények között, fizetség nélkül dolgoztatta és rendszeresen bántalmazta idős juhászait - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője az MTI-vel. A vádirat szerint a Bács-Kiskun vármegyei tanyán őstermelőként állattartással foglalkozó férfi 2010. és 2021. között más gazdáknál dolgozó idős, egyedülálló férfiakat - fizetés, rendszeres szabadnapok és teljes ellátás ígéretével - rávett arra, hogy állatgondozóként nála dolgozzanak. 

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A gazda az első juhásszal még 2010 nyarán egyezett meg. A tanyáján takarmánytárolásra használt, rágcsálókkal teli, folyóvíz és áram nélküli épületben szállásolta el, ahol a sértett maga alakította ki az ágyát szalmabálákra helyezett deszkákból. A vádlott az első télen még biztosított tűzifát a fűtéshez, a következő teleken már nem; az idős férfi a kabátjával és rongyokkal takarózott be, hogy ne fagyjon meg. A férfi öt hónap után már nem adott sem fizetést sem szabadnapot a juhásznak. A gazda 2013 novemberében, majd 2021 júniusában további két férfit vitt dolgozni a tanyájára. A kiszolgáltatott munkavállalókat éheztette, előfordult, hogy romlott ételt vagy megfagyott maradékokat kaptak, így éhségük csillapítására a disznóknak szánt konyhai maradékból, illetve a birkák tápjából kényszerültek enni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vádlott vödörrel és bottal rendszeresen bántalmazta is a férfiakat. Egyiküket ököllel úgy megütötte, hogy a bal szemére megvakult. A juhász végső elkeseredésében öngyilkosságot kísérelt meg, ami miatt a vádlott végül kórházba vitte, és ott hagyta. Végül a férfiak, mivel a rájuk bízott állatok lelegelték a szomszédos tanyákon a vetést, a helyszínre érkező rendőröktől kértek segítséget. A vádlott egyiküket azzal fenyegette meg, hogy megöli, ha tanúskodni próbál. Az ügyészség a gazdát rendszeres előny céljából, több ember sérelmére, kiszolgáltatott helyzet kihasználásával, sanyargatással elkövetett emberkereskedelemmel és kényszermunkával, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértéssel, továbbá kényszerítés kísérletével vádolja. A letartóztatásban lévő férfi bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék dönt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?