Ez az állat sokat hozhat a konyhára: most bárki nagyot kaszálhat vele

Ez az állat sokat hozhat a konyhára: most bárki nagyot kaszálhat vele

Tóth Enikő
Napjainkban az állattenyésztés az egyik legnehezebb mezőgazdasági ágazat. Nehézségekkel és gyakran lemondással jár ez a hivatás, mégis sokan lelkesen végzik. A változó piaci igények, azon belül is a húspiac, változó trendekkel álltak elő az elmúlt években. Az Agrárszektor most annak járt utána, mekkora biznisz ma juhászkodni, valamint bárányt nevelni Magyarországon, illetve, hogyan érdemes belekezdeni az állattartásba. Egy biztos, óriási lehetőség van ma a kiskérődző ágazatokban hazánkban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Csökkentenünk kéne a húsfogyasztást?

Az ember mindenevő, amit a fogazatunk és az emésztőrendszerünk felépítése, működése alátámaszt. A húsfogyasztás az emberi agy fejlődésében rendkívül fontos alappillér a mai kutatások alapján,emellett jelentős szerepet játszik a gyermeki agy megfelelő fejlődésében is. A húsok az emberi szervezet számára a leghatékonyabb fehérjeforrást jelentik, amelyek viszonylag kevés kalória mellett 9 féle aminosavat, 16 vitamint és ásványi, továbbá 10 bioaktív anyagot tartalmaznak. A magyar húspiacnak mindig volt és lesz is keletje, ha továbbra is törekszünk a hazai élelmiszer fogyasztására, korlátozhatóvá válhatna a piacra betörő, gyakran rosszabb minőségű élelmiszerek értékesítése, illetve a hazai és külföldi termékek árai között lévő differencia jelenléte.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Csökkenthető lenne az európai állattenyésztés kibocsátása?

A F2F-stratégiát kutató amerikai elemzések szerint, a célok eléréséhez az EU mezőgazdasági termelését 12%-kal csökkentené, az állati eredetű élelmiszerek árait 17%-kal emelné, az agrárexportot 20%-kal redukálná, az importot 2%-kal növelné. Ezen kívül az ágazatot kiszolgáló iparágak is jelentős veszteséget szenvednének.

F2F, avagy Farm to Fork számokban:
  • 2030-ra 50%-kal kell csökkenteni a növényvédőszerek és a fokozottan veszélyes szerek használatát
  • Legalább 50%-kal kell csökkenteni a talajok tápanyagvesztését úgy, hogy a talaj nem veszíthet a termőképességéből
  • 2030-ra legalább 20%-kal kell csökkenteni a műtrágya felhasználását
  • 2030-ra 50%-kal kell csökkenteni az állattenyésztésben felhasznált antimikrobiálisszerek értékesítését
Fotó: Tóth Enikő

Milyen hatása van ennek az állattenyésztésre, azon belül is a birka farmokra?

Mivel rendkívül nagy az igény a magyar húspiacon a bárány- és birkahúsra, több gazda is úgy gondolja érdemes folytatni, állományt bővíteni vagy akár újként belefogni. Az évente változó bárány felvásárlási árak minden évben komoly aggodalmat okoznak, de szerencsére az elmúlt 2-3 évben nem volt ok panaszra a tenyésztők szerint. Továbbra is a bárányok exportálásában van a legnagyobb lehetőség, így az F2F- stratégia jelenleg nem befolyásolja a birkatenyésztést, hiszen az élő juh exportunk tavaly az előző évi 42 millió euróról 15,2%-os bővülést követően 48,5 millió euróra, az exportált mennyiség pedig 15,4%-ről 16,6 ezer tonnára nőtt. Fő felvevő piacunk, tradicionális kereskedelmi partnerünk Olaszország, aki az élő juh- és pecsenyebárány exportunk 63%-át kötötte le. A törökök a kivitelből 17,6%-kal, a németek pedig 6%-kal részesedtek. Emellett kisebb tételek, a kivitel 3,8%-a a román, 2,8%-a francia, 2,5%-a pedig horvát piacra kerül.

Takarmányárak: elég jól kitartanak

A bárányárak tavaly nyár óta kifejezetten jók. Márciusban már elkezdődött a húsvéti bárányok kiszállítása Olaszországba, s bár nem a húsvétiak, de a szállításuk azóta is tart. Tápot csak bárányhizlalás és a tejtermelés gyakorlatában etetnek, ezeknél 10%-ot meghaladóan emelkedett az önköltség. A széna- és szalmabála árak emelkedése ( 8-ról 12-16 ezer Ft-ra) komoly teher a juhászoknak. A takarmányozás a tartási költség 40-50%-át teszi ki. A juhtartók 10%-ának nincs saját földje, 58%-a bérelt területen legeltet, és 55%-a bérelt szántón termeli a takarmányt. Az év eleji időjárás eddig kedvez a legelőknek, de messze még a nyár.

Felmerülhet bennünk a kérdés: Mégis hogyan kezdjünk bele a juhászkodásba?

Az Agrárszektornak Tóth Imre fülöpszállási állattenyésztő mesélt a kezdetekről.

Eleinte mi tehenekkel dolgoztunk, emellett én vadőr voltam, a feleségem pedig élelmiszerboltos. 28 évvel ezelőtt ajándékba kaptunk 6 db bárányt amit az anyjuk nem tudott nevelni, így elkezdtük őket cumiztatni. Nagy állatbarátok voltunk mindig is, ezért szívünkön viseltük az ártatlanokat, így 2-3 óránként kijártunk minden nap, tejet melegítettünk és megcumiztattuk őket. Ezek a bárányok szépen felnőttek, mi pedig annyira megszerettük őket hogy úgy gondoltuk elférne már pár birka itt nálunk, ezért vásároltunk hozzájuk. Szépen lassan annyit adtunk hozzá innen-onnan hogy a tehenészetet felszámoltuk, és már csak a birkákkal foglalkoztunk. Így volt a legmagasabb létszám az évek során 500 birka körül.
Fotó: Tóth Enikő

Tóth Imre nem egy juhdinasztiából származik, így nem egy könnyű út vezetett idáig.

Jelenleg már csak 203 anyám van, kevesen vagyunk és nincs munkaerő, így csökkentenünk kellett pár éve a létszámot. Jelenleg feleségemmel és unokámmal, illetve egy juhásszal együtt végezzük el a feladatokat. Magyar merinó anyáim vannak, ezek jó fajták jó báránnyal, és a kereskedők ezt veszik meg. 4 német feketefejű kosom van, és évente egyszer elletek, azt is április közepére időzítem. Mi az összes bárányt exportra szánjuk, ritkán tartunk meg belőle pár darabot.

A legtöbb gazdaságban a tenyésztők két évente háromszor elletnek, Imre gazdaságában az évi egy van bevezetve. Elárulta hogy ő nagy gondossággal és figyelemmel tartja állatait, és nem szeretné kihasználni az anyákat az intenzív elletéssel. Jól tartja őket, a bárányokat ránézésre megismeri, tudja melyik a testvére, melyik az anyja. Gyakran előfordul a hármas és négyes iker is, ezeket ha van kapacitásuk felnevelik maguk, ha nincs, elajándékozzák a faluban olyan embereknek akik szívesen felnevelnének 1-2 bárányt maguknak.

Ő maga rengeteg dolgot a gyakorlatban az öregektől, juhászoktól és állatorvosoktól tanult meg. Ők mondták, hogy mivel a juhász ismeri legjobban az állatait, ő tudja azokat a legjobban meggyógyítani, vagy éppen megelletni is. Imre számára a juhtenyésztés tisztes megélhetést biztosít. Kiemelte, fiataloknak is melegen ajánlja, akár egy családi háznál 10-20 birkával is érdemes elkezdeni, különösen, ha van legelőterület.

Fotó: Tóth Enikő

Hogyan zajlik a takarmányozás?

Tavasztól késő őszig a juhokat a legelőnek kell eltartania. Ez egyben a legtermészetesebb és legegészségesebb táplálkozási módjuk.

A legeltetést rendszerint a harmat felszáradása után azonnal elkezdjük, hogy a nappali meleg előtt a juhok már jóllakjanak. A delelés árnyas helyen szokott történni, és ha lehet, alkonyati időben mégegyszer legeltetünk. A távoli legelőre való járkálást azt mellőzzük. Ha juhaink nem járnak ki a nyájjal a kertek aljára, a gyümölcsösökbe eresszük. Itt a juhok semmi kárt nem tesznek, sőt hasznosíthatják az árnyékos helyek kaszára nem növő füvét is.

Télen szénát, nedvdús takarmányokat, pelyvát, szalmaféléket, és ha szükséges abrakot adjunk. A juh minden szénafélét kedvel. Anyánként naponta ¼ kg elegendő. Nedvdús takarmányok adagjai 1-3 kg, de ehhez ¼-1/2 kg pelyva, törek keverendő. A jóllakottság érdekében szükség van takarmányszalma, elsősorban borsószalma etetésére is. Juhok etetésére etetőrácsot érdemes használni: ebből kényelmesen fogyaszthatják a takarmányukat, és a gyapjukba se hullik a takarmányból.

Hogyan neveljük a bárányokat?

Kéthetes korig legelőre nem engedjük, idősebb korban is csak fokozatosan. A bárányoknak van egy külön etetőhelyük, hogy hozzájussanak ahhoz a takarmányhoz, amit nekik akarunk adni. A bárányok gyors fejlődéséhez szükséges az anyák jó tejelése. Az anyák abrakadagjában legyen van mindig fehérjedús olajpogácsa vagy borsó. A tejelésre jó hatású a nedvdús takarmány, ezt is adjunk.
Fotó: Tóth Enikő

A bárányok 2-3 hetes korban már szálalnak. Ekkor már rendszerint nem elegendő az anyák teje, mindenképpen szoktassuk rá őket a széna- és abrakevésre. A széna finomszálú, leveles legyen. Még lucernaszéna mellett is adjunk abrakot, amelynek fele zab, árpa, kukorica, másik fele hüvelyesmagvak, olajpogácsa legyen. 3 hónapos korig egy bárány 14-16 kg abrakot fogyaszt. Az ez időben bekövetkező választáskor a bárányok 16-18 kg-os élősúlyt is elérhetik. A fiatal bárányok gyengék, óvjuk őket a felfázástól, hidegtől, huzattól.

A bárányok 2-3 hetes korban már általában szemezgetik a lucernát, szálalnak. Ekkor már általában nem elegendő az anyák teje, ilyenkor kezdjük el őket rászoktatni a széna- és abrakevésre. A széna finomszálú, leveles szokott lenni. Még lucernaszéna mellett is adunk abrakot, amelynek fele zab, árpa, kukorica, másik fele hüvelyesmagvak. 

3 hónapos korig egy bárány 14-16 kg abrakot fogyaszt. Az ez időben bekövetkező választáskor a bárányok a 16-18 kg-os élősúlyt is elérhetik. A fiatal bárányok gyengék, óvják őket a felfázástól, hidegtől, huzattól. Téli napos időben viszont 1/2-1 órára száraz talajú udvarba, szélvédett helyre eresztik ki őket. Bármilyen betegség jelentkezik, hívják az állatorvost. Az elválasztást érdemes fokozatosan végezni velük: 6-8 hetes bárányokat először csak éjjelekre, később már a nap egyre nagyobb részére válasszuk külön az anyjuktól. Ugyanakkor az anyákat fejjük ki reggel.

Úgy gondolom óriási lehetőség van a kiskérődző ágazatokban. Piacok nyíltak meg számunkra, rendeződött a bárányár, nagy a tenyészállat-kereslet külföldön. Mindez nagyot lendít az ágazaton, és ezért fontos mert a talpon maradás feltétele az árbevétel. Birkával bárki foglalkozhat. Vesz 50 anyát és máris elmondhatja hogy juhászkodik. Csak sajnos ez nem elég. Csak úgy lesz valaki igazi állattartó, ha meg van hozzá az elhivatottsága és elszántsága. Ezt nem lehet félig csinálni, tisztában kell lenni azzal, hogy itt nincsen szabadnap. Elhivatottság kell, szeretni kell az állatokat és sikeres lesz a gazdaság.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?