Nehéz időkben sem mondhat le az agrárium a fejlesztésekről

Nehéz időkben sem mondhat le az agrárium a fejlesztésekről

agrarszektor.hu
Finanszírozási, piaci és más problémák is jelen vannak az agráriumban, ám a mostani helyzetben sem szabad szem elől téveszteni azt a célt, hogy a mezőgazdaságnak fejlesztenie kell ahhoz, hogy hosszútávon is sikerrel maradjon versenyben – ez volt a legfőbb megállapítása a Hajdúsági Expo és Kelet-magyarországi Agrárfórum első napján megrendezett szakmai programnak. A rendezvény hétvégén látványos traktorhúzó versennyel folytatódik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén már 21. alkalommal rendezik meg Hajdúböszörményben a Hajdúsági Expót és a Kelet-Magyarországi Agrárfórumot, valamint a mára hagyományossá vált traktorhúzó versenyt. A szakmai programot és a családi, showelemekkel tarkított látványosságokat egyaránt kínáló rendezvény az utóbbi időkben a legfontosabb kelet-magyarországi agráreseménnyé nőtte ki magát.

A versenyképesség a lényeg

Az ország kenyere biztosított, a kenyérgabona már a magtárakban van, és ez a legfontosabb és legmegnyugtatóbb mondata egy agrárminiszternek - jelentette ki Nagy István pénteken Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Expo és Kelet-magyarországi Agrárfórum megnyitóján.

Nagy István szerint a kormányzat elkötelezettségét és eltökéltségét mutatja, hogy a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít. Hozzátette: 2021-ben és 2022-ben nagyszabású beruházási programokat indítottak, amelyek keretében 1500 milliárd forint forráskerettel hirdettek meg pályázatokat, és ebben az időszakban 11 ezer pályázatra 1445 milliárd forintot meghaladó támogatást fizettek ki.

Piaci zavarok

Az agrártárca vezetője kitért az orosz-ukrán háború következtében előállt mezőgazdasági anomáliákra, miszerint az olcsó ukrán gabona elárasztotta az uniós belső piacokat. Jelezte: Magyarországnak a lengyelekkel, a szlovákokkal, a románokkal és a bolgárokkal sikerült elérnie, hogy szeptember 15-ig korlátozzák a térségben az ukrán búza, kukorica, repce- és napraforgómag behozatalát, amit legalább az év végéig fenn kívánnak tartani.

- mondta Nagy István.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke azt mondta, korábban még soha nem volt ilyen szoros az együttműködés a kormány, az agrártárca, a kamara és az érdekképviseleti szervek között. Szerinte ennek is köszönhető, hogy a magyar stratégiai terv az agrárium minden szereplőjének biztosítja a további fejlődés lehetőségét.

Az állattartás ellentmondásai

A rendezvényen Sipos Boglárka, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának északkelet-magyarországi régióvezetője tartott előadást az állattenyésztés helyzetéről. A prezentációból kiderült: az állattartás helyzete összetett, az egyes területek eltérő mértékben fejlődtek és míg a baromfiágazat nem csupán a hazai igényeket tudja biztosítani, hanem jelentős exportot is bonyolít, tojásból Magyarország behozatalra szorul.

Nem maradhatnak el a beruházások

Az előadás után az állattenyésztés helyzetét elemző kerekasztal-beszélgetés következett. Ebből kiderült: az idei év majdnem minden tekintetben ellentéte a tavalyinak: csökkenő, historikusan is alacsony takarmányalapanyag-árak, a tejágazatot kivéve aránylag magas állatitermék-árak és magas kamatok közepette kell gazdálkodniuk a termelőknek.

Az ágazatban továbbra is jelen van a fejlesztési igény, az előrelépés jelentő beruházásokban pedig kulcsszerepet játszik majd a vidékfejlesztési források érkezése – addig azonban csökkennie kell a kamatoknak.

A fórumon elhangzott: kiszámíthatóbb gazdálkodási feltételek, erősebb integráció és több beruházás kellene – utóbbiaknak az automatizálást, az energiahatékonyságot és a feldolgozás magasabb szintjét kell szolgálniuk.

A modern technológia a válasz a kihívásokra

A következő kerekasztal a növénytermesztés helyzetét vizsgálta, mégpedig a modern technológiák alkalmazásának szemszögéből. Az eseményen résztvevő szakértők egyetértettek a fejlett megoldások adaptálásának előnyeiben, amelyet a jelenlegi kedvezőtlen piaci környezet sem képes tartósan megállítani.

A modern technológiával olyan fajsúlyos költségelemeket lehet mésrékelni, mint az energiafelhasználás, az inputanyag-kijuttatás és a munkabérek. A fejlődési irány tehát egyértelmű akkor is, ha annak finanszírozása jelenleg kifejezetten problémás – állapították meg a résztvevők.

A rendezvény hétvégén a traktorhúzó versennyel, a showelemekkel tarkított, látványos bemutatókkal folytatódik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?