23 éves hagyomány Hajdúböszörményben

23 éves hagyomány Hajdúböszörményben (x)

agrarszektor.hu
2023. augusztus 11. és augusztus 13. között kerül megrendezésre az „MBH Bank Agrárcentrum - Hajdúsági Expo Mezőgazdasági és Ipari Kiállítás és Vásár Hajdú Nemzetközi Traktorhúzó Verseny és Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokság MBH Bank Agrárcentrum - Kelet-magyarországi Agrárfórum, a Hajdúság iparának bemutatása” elnevezésű rendezvénysorozatunk.

Az idén huszonhárom éves hagyományt kívánunk folytatni Hajdúböszörményben, a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban és a mellette lévő traktorhúzó versenypályán, valamint kiállítási területen, amelynek lényege Hajdúböszörmény, a hét hajdúváros (Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Polgár, Vámospércs) és Hajdú-Bihar Vármegye bemutatkozása, valamint az itt élő vállalkozók, gazdálkodók, földművesek nyárvégi találkozója. A nyári betakarítások után egy kis pihenőideje van a gazdáknak és az itt élőknek, amit nyaralással, pihenéssel és a következő nagy munkálatokra való felkészüléssel töltenek. Ez az időszak immár huszonhárom éve Hajdúböszörményben, az Augusztus 20. előtti hétvége, amely hagyományteremtő szándékkal indult el, és amely idő alatt több rendezvény kerül egy helyszínen lebonyolításra.

A rendezvények zászlóshajója a traktorhúzó verseny (Tractor Pulling) lebonyolítása, amelynek huszonhárom éve alatt kétszer maradt el a covidjárvány miatt. A járványveszély elmúltával újabb kihívások és veszélyhelyzet közepette 2022-ben megszerveztük rendezvényünket, amely az országban egyedülálló és Magyarországon nagy sikert aratott. Ennek a sikernek szeretnénk a folytatását 2023-ban is és a siker részeseivé tenni az idelátogatókat, az itt élőket és a Hajdúságot magát.

A Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület Hajdúböszörmény Város Önkormányzatával, a Hajdúvárosokkal és Hajdú-Bihar Vármegyével, az Agrárminisztériummal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a MAGOSZ-szal és a Minisztérium fenntartásában működő Északi Agrárszakképzési Centrum Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiummal nem vállalkozik kisebb feladatra, mint hogy szakmai fórumot szervezzen, egy kis pihenést adjon a gazdatársadalomnak, felkészülést a jövőre és egy együtt töltött klassz hétvégét a családok részére.

Hajdúböszörmény a történelmi hajdúvárosokkal együtt több, mint 120.000 lakost számol a Vármegyében és több, mint százezer hektár kiváló, első osztályú szántóföldet tudhat magáénak. Ezek a földek, illetve az itt élő emberek szorgalma, jó alapot adhat arra, hogy a térségünk tovább fejlődjön és az itt élő emberek, az itt működő vállalkozások tovább gyarapodjanak.

A traktorhúzó verseny ennek szimbóluma, az erő bemutatása, amely a mindennapokban a munkánkhoz és a fejlődésünkhöz nélkülözhetetlen.

Az Amerikából indult Tractor Pulling Európa több országában nagy sikert arat ma is, főleg Hollandiában, Dániában, Németországban, Ausztriában és Olaszországban. Magyarországon immár huszonhárom éve Hajdúböszörmény képviseli az Európai Traktorhúzó Szövetségben hazánkat és a hajdúböszörményi futamokat. Több Európa-kupa futamot is szerveztünk már, az idén a Hajdú Nemzetközi Traktorhúzó Verseny lebonyolításában mintegy huszonöt külföldi versenyző seregszemléjét láthatjuk.

Az Olaszországból érkező súlypadot a 100 méteres versenypályán a legerősebb traktor tudja csak végighúzni és a második húzásban a 25 tonnára terhelt súlypad pályán történő végighúzása különösen nehéz feladat. A verseny lényege nagyon egyszerű: az győz, aki a súlypadot a leghosszabban tudja végighúzni.

Ez a verseny is a lóerőkről, a motorok teljesítményéről, a traktorosok ügyességéről, mindemellett pedig a traktorok látványáról, szépségéről, nagyságáról és a traktorok hangerejéről szól.

Több kategóriában versenyeznek a külföldi traktorok, Heavy Modified, Light Modified, Superstock és Mini Modified kategóriákban. Mindemellett a magyar amatőr traktorhúzó versenytraktorok is részt vesznek a Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokság futamain. Rendezvényünket az ETPC versenyszabály-könyve alapján, holland versenybírákkal és segítőkkel fogjuk lebonyolítani.

A 2023. augusztus 11-én érkező versenyzőket Hajdúböszörmény város nagykörútján a traktorkarnevál keretében mutatjuk be a közönségnek és egy színes forgatag, több száz felvonulóval, kamionnal, traktorral érkezik a rendezvény helyszínére.

Augusztus 12-én, szombaton és augusztus 13-án, vasárnap a Hajdú Nemzetközi Traktorhúzó Verseny különböző futamait és a Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokság versenyszámait bonyolítjuk le.

A háromnapos rendezvény szakmai napja 2023. augusztus 11-én, pénteken az „MHB Bank Agrárcentrum Kelet-magyarországi Agrárfórum – a helyi mezőgazdasági és ipar együttműködése” elnevezésű konferencia, amelyet a Portfolio segítségével és közreműködésével bonyolítunk le. Konferenciánkat az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a térségben élő és dolgozó mezőgazdasági vállalkozások részvételével több témakörben tartjuk meg. Az ágazati és szakmai problémák mellett különösen fontos számunkra a szarvasmarha- és tejágazat, a sertéstenyésztés, a baromfiágazat, a növénytermesztés és az azt kiszolgáló ágazatok sokszínűségének bemutatása, valamint a kutatásfejlesztés támogatása. Mindemellett az ipart érintő aktuális kérdésekkel és fejlesztésekkel is szeretnénk foglalkozni. Első kézből a legjobb szakemberek és legautentikusabb termelők adnak tájékoztatást és folytatnak kerekasztal beszélgetést.

2022-ben mintegy háromszáz regisztrált résztvevővel bonyolítottuk le a szakmai programunkat.
Az idén szeretnénk, ha a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vármegyei vezetése és a Hajdúság ipari és kereskedelmi vállalkozásai is jelen lennének mind a szakmai előadások, mind a kiállítások tekintetében.

A Hajdúsági Expo gyűjtőnév alatt 2012 óta mindezt a sokszínű és az itt élőknek különösen fontos program megvalósítását, bemutatását tűztük célul. 2023-ban ezt szeretnénk folytatni, a hajdúsági földből élő cégeket, termelőket, földműveseket és az ehhez kapcsolódó vállalkozásokat segíteni. Reményeink szerint a Kelet-magyarországi Agrárfórum az egyik legnagyobb és leglátogatottabb rendezvény lesz ebben az évben is.

Társadalmi felelősségvállalásunk különösen fontos a családok, a gyermekek, a szakképzés, az oktatás tekintetében, valamint a Magyar Vöröskereszt munkájának támogatásában folyamatos véradás szervezésével. Az elmúlt évben több mint 150 véradó volt a két nap alatt a rendezvényünkön. Ezenkívül a Magyar Honvédséggel, a Bocskai Dandárral és megannyi támogatóval működünk együtt a rendezvényünk sikere érekében.

Különösen fontos, hogy az elmúlt évben a NAGÉV Cégcsoport, a Formula-GP Kft. és a Hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft. támogatásával, az Egyesület elnökségéből Nagy Antal János úr, Sántha Imre úr és Bodnár Lajos úr cégvezetőként mindent megtesz a rendezvény sikeréért. Ezúton is köszönjük a támogatásukat, az önzetlen segítséget és a hajdúsági hétvége sikeres megszervezését.

Az egyesület honlapján (www.traktorhuzas.hu), a Facebook oldalán ((20+) HBTPE - Hajdúböszörményi Tractor Pulling Egyesület | Hajdúböszörmény | Facebook), instagram oldalán (HBTPE TraktorPulling (@tractorpullinghu) | Instagram), valamint plakátokon és szórólapokon keresztül folyamatosan tájékoztatjuk a nagyérdemű közönséget.

 

Várjuk szeretettel 2023. augusztus 11. és augusztus 13. között Hajdúböszörményben ezen a fantasztikus traktorhúzó fesztiválon.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?