Áll a bál: 90 gazda életét forgatta fel az Ócsa mellett épülő napelempark

Áll a bál: 90 gazda életét forgatta fel az Ócsa mellett épülő napelempark

agrarszektor.hu
Csaknem 90 gazda életét nehezíti meg egy épülő napelempark Ócsa és Inárcs környékén. Sokak megélhetését teljesen ellehetetlenítette, hogy a földjükön magasfeszültségű vezetékeket húztak át, amely csaknem 10 kilométeren keresztül vezet, át a gazdák földjén, át egy erdő felett. A gazdák szerint ezt a megkérdezésük nélkül tette a kivitelező, a hatóságok szerint ugyanakkor a családok tízezreinek áramfogyasztását kiszolgáló napelempark - és így a vezetékek - építése ugyanakkor közérdek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ócsa környékén már-már háborúskodássá fajult egy napelempark építés. Sok gazda életét teljesen ellehetetlenítette, hogy a földjükön oszlopokat állítottak fel, fákat vágtak ki, a saját területekből hatalmas darabokat kerítettek el, majd magasfeszültségű vezetéket húztak föléjük. Mindezt megkérdezésük nélkül tette a kivitelező, egy máltai székhelyű off-shore cég - számolt be róla az RTL Híradó. Többször kellett rendőrt hívni, tett már feljelentést a beruházó, és több gazda is. 

Ócsa határában, egy korábban 11 hektáros földön mintegy 130 gyerek edz naponta, Magyarország legnagyobb lovas utánpótláscsapata, a legelőn körülbelül 20-30 ló tartózkodik életvitelszerűen. A rekreációs jellegű terület tulajdonosa elmondta, hogy 17 évvel ezelőtt azért vett ekkora földet, hogy a lovak minél szabadabban élhessenek. Ám amióta megkezdődött a napelempark építése, egyre több jogsértést tapasztaltak. Mint mondta, állandóan megfigyelik őket, ráadásul egyeztetés nélkül lebontották a kerítését és kivágták a fáit, majd felhúztak egy új kerítést, amivel mintegy 5 hektárnyi területtől zárták el. A tulajdonos szerint nem tehet semmit, a kivitelező cégnek van vezetékjogi engedélye, és egyelőre hiába támadták meg ezt a bíróságon, nem történt semmi.

Csaknem 10 kilométer hosszan, összesen 90 gazda földjén keresztül húzódnak az oszlopok, amelyeket a kivitelező egyeztetés nélkül, olykor a jogszabályokat sem betartva épített fel. Emiatt sok gazdának részben vagy teljesen ellehetetlenült a működése, hiszen az oszlopok közelében nem lehet növénytermesztést, öntözést folytatni. A vezeték az Ócsával szomszédos településről, Inárcsról indul az elosztóközpontba, ahol 90 hektárnyi erdőt vágtak ki egy napelempark miatt. A naperőmű felépítése, ami akár 70-80 ezer család egész éves fogyasztását is megtermelheti, a hatóságok szerint közérdek, így a földek közepén áthúzott vezetékek is közérdeknek minősülnek. Mióta a cég elkezdte a feljelentést, többször kellett már rendőrt hívni, és nemcsak az érintett gazdák, már a beruházó is tett feljelentést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?