Áll a bál: 90 gazda életét forgatta fel az Ócsa mellett épülő napelempark

Áll a bál: 90 gazda életét forgatta fel az Ócsa mellett épülő napelempark

agrarszektor.hu
Csaknem 90 gazda életét nehezíti meg egy épülő napelempark Ócsa és Inárcs környékén. Sokak megélhetését teljesen ellehetetlenítette, hogy a földjükön magasfeszültségű vezetékeket húztak át, amely csaknem 10 kilométeren keresztül vezet, át a gazdák földjén, át egy erdő felett. A gazdák szerint ezt a megkérdezésük nélkül tette a kivitelező, a hatóságok szerint ugyanakkor a családok tízezreinek áramfogyasztását kiszolgáló napelempark - és így a vezetékek - építése ugyanakkor közérdek.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Ócsa környékén már-már háborúskodássá fajult egy napelempark építés. Sok gazda életét teljesen ellehetetlenítette, hogy a földjükön oszlopokat állítottak fel, fákat vágtak ki, a saját területekből hatalmas darabokat kerítettek el, majd magasfeszültségű vezetéket húztak föléjük. Mindezt megkérdezésük nélkül tette a kivitelező, egy máltai székhelyű off-shore cég - számolt be róla az RTL Híradó. Többször kellett rendőrt hívni, tett már feljelentést a beruházó, és több gazda is. 

Ócsa határában, egy korábban 11 hektáros földön mintegy 130 gyerek edz naponta, Magyarország legnagyobb lovas utánpótláscsapata, a legelőn körülbelül 20-30 ló tartózkodik életvitelszerűen. A rekreációs jellegű terület tulajdonosa elmondta, hogy 17 évvel ezelőtt azért vett ekkora földet, hogy a lovak minél szabadabban élhessenek. Ám amióta megkezdődött a napelempark építése, egyre több jogsértést tapasztaltak. Mint mondta, állandóan megfigyelik őket, ráadásul egyeztetés nélkül lebontották a kerítését és kivágták a fáit, majd felhúztak egy új kerítést, amivel mintegy 5 hektárnyi területtől zárták el. A tulajdonos szerint nem tehet semmit, a kivitelező cégnek van vezetékjogi engedélye, és egyelőre hiába támadták meg ezt a bíróságon, nem történt semmi.

Csaknem 10 kilométer hosszan, összesen 90 gazda földjén keresztül húzódnak az oszlopok, amelyeket a kivitelező egyeztetés nélkül, olykor a jogszabályokat sem betartva épített fel. Emiatt sok gazdának részben vagy teljesen ellehetetlenült a működése, hiszen az oszlopok közelében nem lehet növénytermesztést, öntözést folytatni. A vezeték az Ócsával szomszédos településről, Inárcsról indul az elosztóközpontba, ahol 90 hektárnyi erdőt vágtak ki egy napelempark miatt. A naperőmű felépítése, ami akár 70-80 ezer család egész éves fogyasztását is megtermelheti, a hatóságok szerint közérdek, így a földek közepén áthúzott vezetékek is közérdeknek minősülnek. Mióta a cég elkezdte a feljelentést, többször kellett már rendőrt hívni, és nemcsak az érintett gazdák, már a beruházó is tett feljelentést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?