2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Agrárpénzek

29 éves csúcson a cukor ára

30 éves csúcson zárt a cukor ára kedden, azonban további áremelkedésre lehet számítani, amennyiben Brazília valóban olyan gyenge évet zár, mint amit szakértők várnak - állítja keddi elemzésében a Societe Generale.
 
 

A világ legnagyobb cukorexportőre, Brazília október első felében 30 százalékkal kevesebb cukrot termelt, mint egy évvel korábban – derül ki a Cukor és Etanol Exportőrök Szövetsége, az UNICA elemzéséből.

A hír hallatán a francia bankház, a Societe Generale is emelt célárain, mely szerint akár a 32 centet is elérheti a nyerscukor fontonkénti (45,36 dekagramm) ára. A termény ára az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i határidős jegyzésében, márciusi lejáratra 30,46 centre emelkedett, amely 1981 óta a legmagasabb jegyzés.

Indiával is számolni kell

Amennyiben az indiai kormány engedélyezi, India lehet a 2010-11-es év egyik legnagyobb cukor exportőre, de még ekkor is 4 millió tonna exportmennyiségre – jóval többre, mint amennyit szakértők jósolnak - lenne szükség ahhoz, hogy az árak ismét 25 cent alá csökkenjenek. Addig azonban további rallyra van kilátás a cukorpiacon – állítják szakértők.

Sajnos a többi termelő országban sem jobb a helyzet: múlthét hétfőn az USDA jelentette, hogy a Fülöp-szigeteken, immár második éve csökken a cukortermelés, ugyanis a cukornád ültetvények növekedése ellenére a sok eső csökkentette a növény cukortartalmát.

Dollár-hatás

Az áremelkedést magyarázza a dollár euróval szembeni gyengülése is. Ezen a héten várható az USA alapkamat-döntése, amely szakértők szerint további dollárgyengülést okozhat. Ez a külföldi cukor-vásárlók számára olcsóbbá teszi a dollárban denominált terményt, további vásárlási rohamot generálva.

Londonban a decemberi lejáratú cukor ára 1,6 százalékkal, 745,5 dollárra emelkedett tonnánként, épp hogy rekordot nem döntve az 1983-ban indult kereskedés óta.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben