Durván hullámzik az élelmiszerek ára: mutatjuk, mi lett olcsóbb és mi drágább

agrarszektor.hu
Összességében mérséklődtek az alapvető mezőgazdasági terményárak, azon belül is főleg a gabonafélék, tejtermékek és a cukoré, ezzel szemben a húsok és növényi olajok drágultak. A FAO élelmiszerár-index, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag nemzetközi kereskedelmi súlyával korrigált árváltozását összegzi, 1,1 %-ot csökkent júniushoz képest, és még így is 2,3 %-kal meghaladja a tavaly ilyenkori értéket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kiemelkedően, 2,7 %-kal csökkent a gabonafélék ára, ami ezzel együtt is 4,1 %-kal van a tavaly júliusi szint fölött - írja közleményében a FAO. A trendet a búza és kukorica ára diktálta, lekövetve a piac reakcióját a bőséges exportkészletekre. Ezzel szemben a rizs már az ötödik hónapja változatlan áron cserél gazdát viszonylag nyugodt piaci körülmények között.

Hiába lett olcsóbb a pálmaolaj, a szója és napraforgó olajok árának erősödésével a növényi olajok árindexe 0,8 %-kal nőtt júliusban. A szójatermelés szezonális csúcsán van Délkelet-Ázsiában, miközben a kereslet ezt nem követi le.

A húsfélék ára folytatva hat hónapja tartó trendjét, tovább erősödött (+0,6 %). A birka- és szarvasmarha hús a jelentős ázsiai kereslet és a térség gyenge kínálatának kombinációja miatt drágult, miközben a sertéshús olcsóbb lett négy hónap áremelkedés után, a brazil és amerikai kínálati bőség okán. A tejtermékek árindexe közel 3 %-kal mérséklődött, melyre leginkább a vaj, továbbá a sajt és a teljes tejpor nemzetközi piaci jegyzése volt hatással.

A FAO cukor árindexe 0,6 %-kal zárta alacsonyabban az előző hónapot, főként az indiai cukornádtermelésre vonatkozó pozitív várakozások miatt. Az árcsökkenést valamelyest visszafogta a brazil deviza, a reál erősödése az amerikai dollárral szemben, visszavetve a világ legnagyobb cukortermelőjének exportját.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?