2020. október 22. csütörtök Előd

Hírek - Agrárpénzek

Agrárbiztosítási díjtámogatás: fontos változások lesznek idén

Hamarosan ismét pályázhatnak a gazdálkodók a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra. Több változás is várható 2019-ben, például a csonthéjas és héjas kultúrájú gyümölcsök is bekerültek abba a körbe, melyek után a legbővebb, kilenc kockázatra fedezetet nyújtó „A” típusú biztosítási csomag köthető. Emellett a tavalyi évben 5 milliárd forintra megemelt éves támogatási keret összeg nagysága idén is megmarad. A legjellemzőbb kár még mindig a jégeső, a kifizetett szolgáltatások közel 90 százaléka a növénybiztosításokhoz kapcsolódik.
 
 

A klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek a tavalyi évben is komoly hatással voltak a mezőgazdasági növénytermelésre - írja közleményében a Groupama Biztosító. Tapasztalataik szerint egyre gyakoribbak azok a károk, melyek az extrém időjárási körülmények miatt következnek be, így koncentráltan idéznek elő a korábbi években megszokotthoz képest jóval nagyobb károkat. Egyre gyakrabban okoz különösen nagy károkat az extrém erősségű szél vagy a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék.

Az extrém intenzitású időjárási események miatt gyakran előfordul, hogy a gazdák több tíz millió forintos kárt szenvednek el. Ezek az ország különböző részein a legkülönfélébb növénykultúrákat érintik. A biztosító több, mint 20 millió forintos szolgáltatást fizetett például szabolcsi almatermesztőnek, de hasonló volumenű kára volt egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei olajtök termelőnek is – mondta el Balázs András a Groupama Biztosító Vállalati Vagyon- és Felelősségbiztosítási főosztályvezetője.

A Groupama Biztosító 2018-ban összességében több mint egymilliárd kárkifizetést teljesített. Elmondható, hogy továbbra is a lábon álló növényállományokat érintik leginkább a károk: az összes kárbejelentés háromnegyede, és a kifizetett szolgáltatás közel 90 százaléka a növénybiztosításokhoz kapcsolódik. A legjellemzőbb kár még mindig a jégeső, több, mint 1000 érkezett tavaly a biztosítótársasághoz.

A díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosításokat szabályzó pályázati kiírás kedvező módon változott tavaly év végén. Bővült a legbővebb, kilenc kockázatot tartalmazó „A” típusú biztosítási csomag keretében választható növények köre: bekerültek olyan gyümölcsök is, mint kajszi, őszibarack, cseresznye, meggy, dió, mogyoró, mandula. Az előző évben 5 milliárd forintra nőtt a támogatásra szánt éves keretösszeg, és ez a magasabb intenzitású támogatás fennmarad a 2019-es biztosítási évre is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu