11 milliárd forintra pályázhatnak mától a gazdák: erre kell figyelni az igényléskor

11 milliárd forintra pályázhatnak mától a gazdák: erre kell figyelni az igényléskor

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági biztosítások díjához nyújtott támogatás keretösszege minden eddiginél magasabbra, 11 milliárd forintra emelkedett idén. A gazdálkodók április 7. és május 15. között pályázhatnak a támogatásra, mellyel a biztosítások díjának akár 70 százalékát is visszakaphatják utólagos támogatásként, ehhez azonban fontos, hogy a Magyar Államkincstárhoz benyújtandó kérelemben ne feledkezzenek meg ennek igényléséről sem.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az egyik legnagyobb hazai agrárbiztosító adatai szerint a tavalyi évben a mezőgazdaságban a legnagyobb károkat a jégeső mellett a tavaszi fagyok okozták - írja közleményében a Groupama Biztosító Zrt. Az április 1-től kezdődő tavaszi fagyok esetében -2 fok alatt szolgáltatnak a biztosítók, így a húsvéti fagyok idején idén is azok a termelők érezhetik biztonságban magukat, akik már megkötötték biztosításukat.

Akár 70%-os díjtámogatás

A magyar gazdák egyre tudatosabbak, a mezőgazdasági területekre kötött biztosítások mintegy kétharmadára már igényelnek díjtámogatást. A legelterjedtebb díjtámogatott biztosítási forma a legtöbb káreseményre kiterjedő, komplex un. "A" típusú biztosítás, mely a főbb növények biztosítását teszi lehetővé akár 70%-os, de minimum 41,25% garantált díjtámogatás mellett. Azok, akik már megkötötték biztosításukat, április 7-től benyújthatják igénylésüket a díjtámogatásra. Azért is fontos ez, mert a kárenyhítési rendszerből is csak akkor jogosult a termelő a teljes kárenyhítésre, ha rendelkezik mezőgazdasági biztosítással is.

Évente 800-1000 termelő esik el a lehetőségtől

Évről-évre egyre többen nyújtják be díjtámogatási igényüket a Magyar Államkincstárhoz. Ahhoz, hogy ezt a támogatást valóban meg is kapják, fontos, hogy nagyon figyelmesen töltsék ki az igénylést.

Tapasztalataink szerint sokan amiatt esnek el a lehetőségtől, mert egyszerűen nem jelölik igényüket az un. Egységes Kérelem online űrlapon. Évente 800-1000 gazda is megfeledkezhet erről, akik így átlagosan 150 ezer forinttól esnek el évente  

- mondta el Baranyi Szabolcs mezőgazdasági üzleti igazgató.

Érintésmentes szerződéskötési folyamatok

A szélsőséges időjárási jelenségek miatt a mezőgazdaság az egyik legkiszolgáltatottabb területe a gazdaságnak, ezért kiemelten fontos a gazdák számára a megfelelő biztosítás kötése. Nincs ez másként a járvány idején sem, ezért a Groupama Biztosító a gazdák és saját szakértői egészségének védelmében több olyan változtatást is bevezetett, mely lehetővé teszi, hogy a gazdák gyakorlatilag személyes találkozás nélkül is meg tudják kötni az egész év gazdálkodására kiható biztosítási szerződéseiket.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?