2021. december 5. vasárnap Vilma

Hírek - Agrárpénzek

Agrártagozat alakult a Kárpátia román-magyar iparkamarán belül

Agrártagozat létrehozásáról döntött csütörtöki kolozsvári közgyűlésén a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara - jelentették be pénteki sajtótájékoztatójukon a kamara képviselői.
 
 

Csigi Levente, a Kárpátia ügyvezetője elmondta, az agrártagozat egy április 26-án tartandó kolozsvári konferencián mutatkozik be, amelynek témája a közös agrárpolitika kilátásai a 2014-2020-as EU-költségvetés időszakában.

A sajtótájékoztatón az agrártagozat létrehozásának a kezdeményezője, Radetzky Jenő is részt vett. A Kárpát Üzleti Hálózat vezérigazgatói tisztségét és a Wekerle terv miniszteri biztosi tisztségét is betöltő gazdasági szakember elmondta, Romániában nem ritka, hogy az iparkamarák az agráriumot is képviselik. Ezért is gondolták, hogy fölösleges lenne egy önálló agrárkamarai struktúrát kiépíteni.

Radetzky Jenő hozzátette, a Wekerle terv az egészséges élelmiszerek előállításával, a vízgazdálkodással és a környezetvédelemmel kapcsolatos fejlesztéseket is támogatja. Hozzátette, a kolozsvári magyar-román iparkamara agrártagozatának az a célja, hogy a román és a magyar agrárium szereplői között intenzívebb kapcsolat épüljön ki. A célok között említette ugyanakkor a magyar élelmiszeriparban felhalmozódott tudás átadását is.

Radetzky Jenő a Kárpát Üzleti Hálózatról szólva elmondta, a hálózat kárpátmedencei irodái a létrehozásuk óta eltelt kevesebb mint egy évben több ezer új üzleti kapcsolat létrehozásában közvetítettek.

A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara éves közgyűlésén Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is részt vett. Az államtitkár az MTI-nek pénteken elmondta, kolozsvári látogatása során a Kolozs Megyei Tanács alelnökével, Vákár Istvánnal is megbeszéléseket folytatott.

"Arról beszélgetünk, hogy jobban meg kellene ismerni az Európai Unió 2014-2020-as pályázati ciklusára vonatkozó Kolozs megyei elképzeléseket, és egymást erősítve kellene elindítani olyan programokat, amelyek szerepelnek a Wekerle tervben is, és a Kolozs megyei fejlesztési tervben is" - mondta Szatmáry Kristóf.

(MTI)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó