2021. november 28. vasárnap Stefánia

Hírek - Agrárpénzek

Akár negyedével is drágulhat a baromfihús!

A baromfisok kénytelenek voltak máris árat emelni, és nem biztos, hogy ez a vég. Tavasszal negyedével is többet kell majd adni a csirkéért, pulykáért.
 
 

A sertésállomány vészes csökkenése után a baromfitermelők közül is egyre többen hagyhatnak fel a gazdálkodással. Tavaszra akár 20-25 százalékos áremelkedésre is számítani lehet a dráguló takarmány és energia miatt. A baromfisok 10-12 százalékos átadási ár növekedésben egyeztek meg a kereskedőkkel, de ez lehet még magasabb is – írja a Népszava.

Most arra sem lehet számítani, hogy az olcsóbb lengyel csirke féken tartja a hazai kiskereskedelmi árakat, mert ott is visszaesett a baromfitartási kedv, 25 százalékkal csökkent az állomány és kínálati helyett keresleti piac alakult ki.

Élő súlyban számolva a csirke felvásárlási ára kilónként 240-250 forint, miközben az önköltség átlagosan 260 forint - nyilatkozta a Népszavának Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A csirke, pulyka 70-75 százaléka hazai, a vízibaromfi 80-85 százaléka külföldi piacokra kerül.

A takarmány búza, a kukorica tonnája már 65-70 ezer forint, ami másfélszerese a tavalyinak. Ráadásul az idei aratásra előrejelzett felvásárlási árak is a múlt évi 30-35 ezer forint helyett 40-45 ezer forintos gabona árakról szólnak.

A BTT március 10-én, csütörtökön egyeztet a szaktárcával. A legfontosabb lépések egyike, hogy fizessék ki a hónap végéig a gazdáknak tavalyról járó állatjóléti támogatásokat. Ez egyébként a sertéstartóknak összességében 6, a baromfisoknak 4 milliárd forintot jelentene. Ha egy hónapon belül nem jutnak pénzhez az állattartók, akkor még nehezebb helyzetbe kerülhetnek.

Bárány László jelezte, az idei év első két hónapjában a csirke állomány 13, a pulyka 10 százalékkal csökkent. Több mint 70 ezer napos kacsát pedig el kellett pusztítani, mert nem volt termelő, aki átvegye a megfizethetetlen takarmány és az alacsony átvételi árak miatt. A kész takarmány keverékek átlagosan 25-30 százalékkal drágultak az elmúlt hetekben.

A sertés tartókhoz hasonlóan a baromfisok is azt látnák szívesen, ha a friss baromfi hús és a tojás áfa tartalmát 10 százalékra mérsékelné a kormányzat. Ennek kedvező hatása lehet a baromfi hús és termék árakra, de az ágazat kifehérítését is jól szolgálná. Becslések szerint jelenleg több tízmilliárd forint tűnik el a költségvetés elől a feketegazdaságban. A BTT a hatóságok további szigorú ellenőrző tevékenységét várja a kiskereskedelmi bolthálózatokban és az áruházláncok üzleteiben egyaránt. Ugyancsak támogatják a főleg import hústermékek másodlagos vizsgálatát, valamint az élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó