Brutális összeg: ennyit fizetne a Bayer a glifozát-per lezárásáért

Brutális összeg: ennyit fizetne a Bayer a glifozát-per lezárásáért

agrarszektor.hu
A Bayer szerdai bejelentése szerint egyezségre jutott mintegy 95 ezer olyan amerikai polgárral, akik kártérítést követeltek a Roundup nevű gyomirtó rákkeltő hatása miatt. A német óriásvállalat 10 milliárd dollárnál is többet különített el a célra - azaz több mint 3 ezer milliárd forintot, ami már akkora összeg, hogy érdemes a teljes magyar költségvetéshez mérni, amelynek idei összkiadása a tervek szerint 21 ezer milliárd lesz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Amerikai Egyesült Államok és a Bayer-Monsanto között zajló glifozát-pert kezdetektől fogva hatalmas érdeklődéssel figyelte a világ. Legutoljára idén februárban volt új fejlemény az ügyben, amikor a világ ellenőrző hatóságai beálltak az amerikai környezetvédelmi hivatal, az EPA tavaly december végén kiadott állásfoglalása mögé, amely szerint nem rákkeltő a glifozát hatóanyagú Roundup gyomirtó szer.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most pedig a Bayer bejelentette, hogy több mint 10 milliárd dollárt hajlandó fizetni, hogy lezáruljanak a glifozát-ügyben ellene indított perek, írta meg a 444.hu a New York Times információi alapján. A párját ritkítóan magas összegből a cég 1,25 milliárd dollárt szán az esetleges jövőbeli esetekre, ugyanis lehetnek még sokan, akiknek a szervezetében a gyomirtó hatására alakult ki non-Hodgkin limfóma. Az egyezség elképesztően bonyolult jogi művelet végén jött létre, hiszen az összesen 42700 áldozatot 25 nagy ügyvédi iroda képviselte.

Azért ritka dolog olyan megegyezést látni, aminek ennyi nulla van a végén

- mondta Nora Freeman Engstrom, a Stanford Egyetem jogi karának professzora.

Legalább 25 ezer olyan panaszos van azonban még, akik nem fogadták el az egyezséget, amelynek értelmében - a New York Times forrásai szerint - az egyes emberek olyan 5 és 250 ezer dollár, vagyis 1,6 és 79 millió forint közötti összegre számíthatnak, attól függően, hogy a bíróság mennyire találja megalapozottnak a kártérítési igényüket.

A Roundup a rossz hírű Monsanto terméke volt, amelyet a Bayer 2018-ban vásárolt fel 63 milliárd dollárért, azaz közel 19 ezer miliárd forintért. Pár hónappal később mondták ki először bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó gyomirtó rákkeltő. A Monsanto ezt végig tagadta, és nem írta rá a termékre, hogy az milyen veszélyeket rejt magában.

Amikor a Bayer tavaly nyáron 8 milliárd dollárt ajánlott fel a panaszosoknak a pereskedés lezárásáért, az elemzők azt jósolták, hogy a végső összeg 8-12 milliárd dollár között lesz. Ha a felperesek ezt a mostani ajánlatot elfogadják, a legteljesebb mértékig beigazolódik az elemzők előrejelzése. Szakértők szerint a koronavírus miatti ítélkezési szünet és az Amerikai Egyesült Államok gazdasági problémái is közrejátszhattak abban, hogy a felek nem akartak a tárgyalásra várni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?