2022. május 23. hétfő Dezső

Hírek - Agrárpénzek

Döntött a kormány: több pénzt juttat erdészeti technológiafejlesztésre

Miután ősszel jócskán megemelte a kormány az erdőtelepítési EU-támogatást, most arról döntött, hogy az erdészeti technológiákra szánt EU-pályázat keretét is jelentősen megemeli.
 
 

Szűkszavú közlemény jelent meg a hivatalos uniós pályázati oldalon hétfő délután, amely szerint több ponton módosult a VP5-8.6.1-17 kódszámú, "Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások” című Vidékfejlesztési Programos uniós pályázat erdészeti uniós pályázat. A módosításról a Portfolio adott hírt. Korábban az Agrárszektor is írt róla, hogy az agrártárca megnövelte a program keretén belül kiosztható támogatások keretösszegét.

A módosítás érdekessége az, hogy a pályázatot már 2 éve lezárták, valamint a pályázati eredményeket nézve elméletileg akár 2,75 milliárd forintnyi szabad keret is rendelkezésre állhat a pályázóknak jövő év végéig.

A most bejelentett fontosabb pályázati változások:

 • Az eddigi 4 milliárdról 6,33 milliárd forintra ugrott a pályázat keretösszege, ami 58%-os változás.
 • Az eddig tervezett 240-ről 260-ra nőtt a várhatóan támogatott projektek darabszáma.
 • Az, hogy a várható nyertesek száma nem nőtt arányosan a keretösszeg bővülésével, összefügg azzal is, hogy a támogatható tevékenységek körét átalakították. Ez egyrészt azt jelenti, hogy „A 3.1.2.2 Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek fejezet kiegészült az erdészeti szoftverek támogatásával.” Emellett a „3.3 Nem támogatható tevékenységek fejezet módosítása alapján nem támogathatóak az N1 járműkategóriába sorolt terepjárók és a quad járművek.” Továbbá „A 3.4.1. III. A projekt megvalósításával, gépbeszerzéssel kapcsolatos elvárások fejezet 7.) bekezdésében módosultak a traktorok beszerzésével kapcsolatos előírások.”
 • A fentieken túl „A kettősfinanszírozás elkerülése érdekében módosult a felhívás 4.2 Támogatásban nem részesíthetők köre fejezete.”
 • A 4.3 A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja fejezetben a támogatási kérelem benyújtására nyitva álló utolsó határnap 2020. december 31-re módosult. Az eddigi pályázati verzió azt tartalmazta, hogy a pályázat csak „2017.június 1. - 2017. december 4. között” volt nyitva. Most tehát újranyitották a pályázatot és új benyújtási szakaszhatárokat is beleírtak. Az első szakaszhatár rögtön az újranyitás napja, azaz 2019. december 2. volt. Feltehetően ezzel az volt a cél, hogy az újranyitás előtt rögzítsenek egy szakaszhatárt, amivel egyébként a jól értesültek és a gyorsan reagálni képesek akár élni is tudtak (a közlemény tegnap délután 3-kor jelent meg) . A következő szakaszhatár idén év vége lesz.
 • Az 5.5 Az elszámolható költségek köre fejezetből törlésre került a saját teljesítés támogatása és ezzel összhangban módosult az „5.8 Nem elszámolható költségek köre fejezet” is.
Kép forrása: Getty Images

A támogatási adatbázis szerint egyébként 199 támogatási igény érkezett be ezen a pályázaton, és ezekre együtt 5,967 milliárd forintnyi igény ment be. Ezek közül eddig 165-öt hagytak jóvá 4,84 milliárd forintos volumennel. A 4 milliárd forintnyi keretre IH-vezetői engedéllyel 20%-os ráemelés megtörténhet és a jelek szerint ez eddig be is következett, ehhez képest történt most meg a keret további megemelése.

Ha a 6,33 milliárd forintos új keretből indulunk ki, akkor elvileg csak 1,5 milliárd forint az új elosztható keret, de ha a 6,33 milliárd forinthoz képest is engedik a 20%-os ráemelést, akkor a jelenlegi állapothoz képest még 2,75 milliárd forintnyi elosztható keretről beszélhetünk. Ez még több tucatnyi további potenciális nyertest jelenthet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben