Megkezdődött a magyar élelmiszeripar átfogó fejlesztése: jönnek az új pályázatok

Megkezdődött a magyar élelmiszeripar átfogó fejlesztése: jönnek az új pályázatok

agrarszektor.hu
A következő hónapokban mintegy 600 milliárd forint értékben jelennek meg új beruházási pályázatok a Vidékfejlesztési Programban. Emellett a tavalyi év végén kiírt felhívásokra mutatkozó nagy érdeklődés miatt ezek keretösszegét is emelni kell - jelentette ki Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára azt is kiemelte, hogy nem kell tartani az élelmiszerárak ugrásszerű növekedésétől.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A napokban megkezdődött az egységes kérelmek benyújtásának időszaka. Feldman Zsolt a Magyar Nemzetnek adott interjújában ezek benyújtásával kapcsolatban beszélt arról, hogy idén több mint 165 ezer gazdálkodó kérelmét várja a Magyar Államkincstár. A gazdák összesen 44 jogcímre nyújthatják be a támogatási kérelmüket, ezek közé tartoznak az olyan kiemelten fontos támogatási formák is, mint például a területalapú támogatások vagy az állattartók tevékenységéhez kapcsolódó jövedelempótló támogatások, az agrár-környezetgazdálkodási, a zöldítési vagy éppen az erdőgazdálkodással összefüggő támogatások. A kérelmek benyújtási határideje május 17-e, de ez még május utolsó napjáig szankciómentesen módosítható, június 9-ig pedig már csak késedelmi szankcióval. Fontos, hogy idén és jövőre még a 2015 óta jól bejáratott rendszerben történnek a kifizetések.

Feldman Zsolt elmondta, hogy a gazdák természetesen kapnak segítséget a benyújtáshoz. Egyrészt a falugazdász hálózat 110 ezernél is több gazdálkodónak nyújt segítséget kérelmei kitöltésében és beadásában, másrészt a Magyar Államkincstár alkalmazza az előzetes ellenőrzés intézményét, amelynek köszönhetően a benyújtott kérelmek adminisztratívan kiszűrhető hibáit, hiányosságait a gazdálkodónak még van lehetősége korrigálni. Az idei év fontos újítása pedig a Mobilgazda elnevezésű applikáció, amely sok más hasznos funkció mellett segíti az egységes kérelmek benyújtását is. Mindenki azt szeretné, ha minél kevesebb kérelemnél merülnének fel problémák, hiszen annál biztonságosabban kezdhető meg az őszi előlegfizetés.

Arra a kérdésre, hogy milyen pályázatok jelennek meg a közeljövőben, az államtitkár elmondta, hogy két felhívás válik hamarosan elérhetővé, az egyik a mezőgazdasági kisüzemek, a másik a kertészeti ültetvények fejlesztésére koncentrál. A legkisebb mezőgazdasági termelőkre külön is figyelnek, nekik első körben április 20-ig, majd ezt követően egy újabb fordulóban júniusban lesz nyitva egy olyan pályázati lehetőség, amelynek részeként az elnyert, 15 ezer eurónyi forintot jelentő pénzügyi keret szabadon felhasználható.

Feldman Zsolt azt is elárulta, hogy a pályázat népszerűségét jól jelzi, hogy az év végén meghirdetett fordulóban 2000 pályázatot nyújtottak be a termelők, esetükben 1,5 milliárd forintról már döntés is született. Még áprilisban meg fog jelenni a gyümölcs- és gyógynövénytermesztők 15 milliárd forint keretösszegű, ültetvénytelepítést célzó támogatása. A korszerű ültetvények nem elképzelhetők öntözés és fagyvédelem nélkül, így ezek kialakítása is a pályázat részét képezi.

Az új ültetvényektől azt várjuk, hogy a stabilabb árualap révén elősegítsék a hazai gyümölcstermesztés versenyképességét, és csökkentsék a termelők kitettségét például az időjárás vagy az éghajlatváltozás hatásai­val szemben

- mondta Feldman Zsolt.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy hol kellett megemelni a korábbi pályázatok keretösszegét. Kiemelte az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatot, amely az egész hazai állattartás érdemi megújulását segíti elő. A tavaly ősszel megjelent felhívás eredeti keretösszege 50 milliárd forint volt. Az érdeklődés hatalmas volt, most azt látják, hogy legalább 270 milliárd forint támogatás igénylésére irányuló pályázat lesz végül eredményes. Eddig 142 pályázat támogatói okiratát írtuk alá 70 milliárd forint értékben, és május végéig a többi kérelem túlnyomó részénél is megszülethetnek a döntések.

Arra a kérdésre, hogy milyen kiírások várhatók még az idén, Feldman Zsolt elmondta, hogy a következő hónapokban megjelenő, nagyságrendileg 600 mil­liárd forint értékű új kiírások a mezőgazdaság és az élelmiszeripar minden területén lehetőséget kínálnak a technológiai megújulásra. Ezek közül az élelmiszeripar egésze jelentős támogatásra számíthat. Összesen 250 milliárd forint értékben fognak megjelenni pályázatok, külön és testre szabottan a kisebb szereplőknek és külön a nagyobbaknak is, és 2027-ig még ötszázmilliárd forintot terveznek az élelmiszeripar fejlesztésére fordítani, ami lehetővé teszi az ágazat megújulását. A kormány kiemelt feladatának tartja az agrárium és a vidék fejlődését, ezért 3300 milliárd forinttal 80%-ra növelte az uniós források mellé adott nemzeti társfinanszírozás mértékét, így több mint 4000 milliárd forintra nő a magyar vidék fejlesztésére fordítható összeg 2027-ig.

Feldman Zsolt szerint ezek a fejlesztések erősebbé, a piaci hullámzásokkal szemben ellenállóbbá és a piaci térnyerésre alkalmassá teszik a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplőit. A fejlesztéseknek köszönhetően várhatóan több élelmiszert tud majd termelni Magyarország, jobb minőségben és akár olcsóbban is. Az államtitkár visszautalt az ültetvénytelepítésre is: mert minél több fagyvédelemmel ellátott gyümölcsültetvénye van az országnak, annál kevésbé fenyeget az a veszély, hogy az elfagyott termés miatt drasztikusan megdrágul a hazai gyümölcs.

A magasabb árakhoz egyébként világszerte elsősorban a koronavírus-járvány hatásai és más piaci folyamatok vezetnek. Nagyon rövid idő alatt bekövetkező, történelmi léptékű, 30-50%-os takarmányár-emelkedés zajlott az elmúlt időszakban. Ez komoly problémát okoz az állattartóknak, de az energiaárak emelkedése jelentős többletköltséget okoz például az élelmiszeripar számára

- jelentette ki Feldman Zsolt.

Az államtitkár szerint ezek hatása óhatatlanul a fogyasztói árakban is megjelenik, ugyanakkor az élelmiszerpiac gyakorlati működése miatt áttételesen és jelentősen tompítva. Így nem kell hirtelen jelentősen megugró élelmiszeráraktól tartaniuk a családoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55