2022. június 29. szerda Péter, Pál

Hírek - Agrárpénzek

Egyhónapos csúcsra erősödött a forint az euróval szemben

Tegnap egyhónapos csúcsra erősödött a forint az euróval szemben, így ismét a 310-es lélektani szintet közelíti a jegyzés. Itt azonban megtorpant a forint kapaszkodása, várhatóan további hírekre lenne szükség ahhoz, hogy áttörje a 310-et lefelé az árfolyam, ráadásul az elemzők éppen ennek ellenkezőjére számítanak az év második felében - áll a Portfolio elemzésében.
 
 


Csütörtök reggel 310,67-nél állt a forint az euróval szemben, ez egy hajszállal volt magasabb az előző napi árfolyamnál. A dollár 285,67-nél járt, míg a svájci frank 283,33 forintba került. Tegnap az euróval szemben egyhónapos csúcsra tudott menni a forint, ahhoz azonban újra lendületet kellene vennie, hogy a 310-es szintet tovább támadja. Ez a lendület egyrészt jöhetne forintspecifikus hírek miatt, másrészt pedig a feltörekvő piacokkal kapcsolatos általános hangulatjavulás is okozhatna további erősödést. A baj az, hogy az elemzők többsége az év második felében inkább a magyar deviza gyengülésére számít. A Commerzbank például a tegnap megjelent inflációs adat után azt emelte ki, hogy a pénzromlási ütem átmeneti visszaesése miatt a magyar forint és a lengyel zloty gyengülését várják. Ugyanis szerintük az EKB részéről egyre erősebb jelzések jönnek majd idén a várható szigorításról, miközben a régió jegybankjai a nyomott infláció miatt vonakodnak majd kamatot emelni. Ennek köszönhetően a bank szakemberei 317-es euró-forint árfolyamot várnak egyéves időtávon. Hasonló üzenetet fogalmazott meg a napokban Peter Attard Montalto, a Nomura régiós elemzője, aki szintén arra számít, hogy az EKB közelgő szigorítása teszi majd lejtőre a forintot - írja a pénzügyi portál.

Honnan lesz elég lendülete a forintnak 310 közelében?


Tegnap egyébként a forint mellett a többi feltörekvő deviza is jól teljesített, a régióban a lengyel zloty is a forinthoz hasonló, fél százalék körüli erősödést mutatott, csak a cseh korona nem tudott csatlakozni a jó hangulathoz. Ma reggel a zloty és a korona is minimális erősödéssel kezdik a napot. A tágabban vett feltörekvő piacokon eközben az orosz rubel 0,1 százalékkal erősödött a dollárral szemben, a török líra szintén minimális javulással kezdett, míg a dél-afrikai rand stagnált.

Az euró-dollár piacán tegnap reggel úgy tűnt, hogy az euró próbál éledezni, azonban a nap második fele megint a dollár erősödéséről szólt. Így már jócskán 1,09 alá esett az árfolyam azt követően, hogy a hét elején még 1,10 fölé is benézett. Csütörtök reggel ismét 0,1 százalékos euróerősödést látunk, így 1,088 körül jár a jegyzés. Közben a japán jen és a svájci frank árfolyamában nem látunk komoly elmozdulást.

Honnan lesz elég lendülete a forintnak 310 közelében?


A mai nap legfontosabb eseménye a Bank of England kamatdöntése lesz, bár a befektetők többsége nem számít az alapkamat változására, várhatóan csak egy tag szavaz majd az irányadó ráta emelésére. Emellett a Fed oldaláról érkezhetnek további jelzések a várható kamatpolitikával kapcsolatban, ma is megszólal majd az amerikai jegybank két döntéshozója.

A címlapkép forrása: MTI/EPA Dan Himbrechts

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben