2020. július 10. péntek Amália

Hírek - Agrárpénzek

Elfogytak az almatartalékok – drágulhat a gyümölcs

Elfogytak a somogyi almatartalékok, már nem lehet helyben termett almát kapni a megye legnagyobb termőterületein, így Nagybajom és Kiskorpád környékén sem, hiába keresik a termelőknél. Csak a kereskedőknél, viszonteladóknál – egyre drágábban.
 
 

Ennek az egyik oka az lehet, hogy a szeszélyes, csapadékos-belvizes időjárás miatt tavaly a szokottnál kevesebb termett a gyümölcsből. Másrészt – talán mivel még mindig ez volt a legelérhetőbb árú gyümölcs, ha közvetlenül a termelőtől vásárolták – a kereslet is nagyobb volt iránta, mint máskor – írja a Kapospont.

A termelők azt mondják: tartogatták volna az almát, de nincs tárolási lehetőségük. A termés jó részét eladták a kereskedőknek, akik 100-120 forintot fizettek érte, hogy aztán ennek duplájáért kínálják a standokon. Így persze sok vásárló fordulna ismét a termelőkhöz, hogy olcsóbban juthassanak almához, de már hiába, elfogytak a készletek. Így persze nagy a valószínűsége, hogy a gyümölcsös standokon tovább kúszik felfelé az alma ára.

Pirka László nagybajomi őstermelő a Kapospontnak megerősítette: valóban nincs már mit értékesíteni. Somogyban is elfogytak a készletek. Tavaly ugyanis a zord idő miatt neki például csak a harmada termett a szokásos alma mennyiségnek. Van, ahol azonban csak ötöde. Pirka László hozzátette: három és fél hektáron termeszt gyümölcsöt. Tavaly még májusban is volt mit eladni. Most nincs már. Pedig az olcsóbb árut keresik. A piacokon pedig akár a dupláját is elkérhetik a termelői árnak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu