Ez a tápelem kulcsfontosságú az egészséges, jól tárolható gyümölcshöz

agrarszektor.hu
A kártevőkön és kórokozókon kívül a héj szöveteinek építéséhez szükséges tápelemről is gondoskodni kell - hívja fel a figyelmet dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében a magyarnovenyorvos.hu-n. Különösen a tárolásra szánt gyümölcsök esetében kulcsfontosságú az ép bőrszövet. A gyümölcs belsejét rágó hernyók és monília ellen tovább kell folytatni a növényvédő szeres beavatkozást.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az augusztusi nyár kedvez az ízletes gyümölcsök és szezonális zöldségfélék érésének. Az almafélék és a körte egy része már leérett vagy most érik, de az őszi és téli fajtákat még meg kell védeni a kártevőktől és betegségektől, sőt fel kell készíteni a termést a tartós téli tárolásra. Az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, nem különíthető el, hogy valójában a mostani hányadik nemzedék lehet. Ha nem is tömeges a lepkék repülése, de folyamatossága miatt állandó rovarölő szeres beavatkozásra van szükség. Az almamoly mellett találkozni almalevél-aknázó mollyal, almailoncával, tehát figyelemmel kell kísérni a lombozat egészségi állapotát is.

Nem hagyhatjuk ki a kalcium levélen keresztüli pótlását, illetve a gyümölcsök tárolási betegségek elleni kezelését sem a hátralevő időszakban. A kalcium nem, vagy csak nagyon nehezen mozog a növényben, ezért időről időre gondoskodni kell a pótlásáról, egészen a szüret előtti időszakig.


A tárolási betegségek már most is jelen vannak a növényeken, illetve a termésen. Most még kevésbé okoznak látható tüneteket, kivéve, ha sebzés keletkezik a termésen, például egy rovarrágás, gyümölcsrepedés nyomán. Ilyenkor a gyümölcsmonília azonnal jelzi jelenlétét mindenki által ismert tüneteivel. Más kórokozók csak a télire betárolt gyümölcsön jelennek meg, de az okozott kár ekkor is komoly mértékű lehet, főként, ha a tárolási körülmények kedveznek a kórokozóknak. Ilyenek a tárolási hőmérséklet, páratartalom, páralecsapódás, szellőztetés hiánya lehetnek.

Más gyümölcsökön szintén repked a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly. A kajszi már leérett, ezért a fő célpont az őszibarack, illetve a keleti gyümölcsmoly széles tápnövényköre miatt szinte mindent megfertőzhet. Az érőfélben levő őszibarackon megfigyelhető a kártétel a hajtáscsúcson és gyümölcsben egyaránt. Rejtetten a többi gyümölcsféle is veszélyeztetett. A későn érő birs a legtovább károsított gyümölcsféle, ezért védelme különösen nehéz. A kívülről egészségesnek tűnő termés is lehet a hernyóktól alaposan megrágott a magház környékén. A barackmolytól eltérően egy gyümölcsben akár több hernyó is táplálkozhat, ezért az okozott kár is jóval nagyobb.

Zsendül a szőlő is, a termést most a hajtáscsúcson jelentkező peronoszpóra tüneteken túlmenően a lisztharmat és a szürkerothadás tizedelheti meg. Fontos a prevenció a védekezésben, mert az első tünetek megjelenése után már igen nehéz megfékezni a kórokozók terjedését.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?