2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Hírek - Agrárpénzek

Ennyit keresnek egy hektáron és egy állategységen a legmenőbb régiókban

Magyarországon 2018-ban kukoricából és napraforgóból kifejezetten jó termésünk volt, a búzából átlagos, míg repcéből történelmi rekordot döntöttünk az 1 millió tonnás összterméssel. Eközben a vágóállat-termelés is 6,7%-kal 1,6 millió tonnára nőtt. De vajon hol jut a legtöbb profit egy hektárra vagy egy állategységre nézve? A választ a KSH "A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2018." kiadványában találtuk meg, igaz, a legfrissebb elemzés 2017-et dolgozza fel.
 
 

Hektárra vetített jövedelem

2017-ben a vállalkozói jövedelem értéke összesen 716 milliárd forint volt alapáron, ami egy hektár mezőgazdasági területre vetítve átlagosan 134 ezer forint bevételt jelentett. (Az egy hektárra vetített jövedelemben a vegyes gazdaságok állattartásból származó bevételei is benne vannak.) Ez azonban csak az átlag, a jövedelem nagysága a különböző régiókban tág határok (87 és 175 ezer forint) között szóródott.

Dél- és Észak-Alföldön kiugróan magas volt az egy hektárra eső jövedelem,

míg a  Dél-Dunántúlon az átlag körül alakult. Az átlagon felül teljesítő két alföldi régió együttesen az összes növénytermesztési és állattenyésztési kibocsátás egyaránt közel felét (48–48%-át), a gyümölcstermesztési kibocsátás 53, a kertészeti kibocsátás 68%-át adta.


Állattegységre vetített jövedelem

2017-ben az egy állategységre vetített vállalkozói jövedelem átlagosan 311 ezer forint volt, ami a régiókban nagyobb határok (184 és 368 ezer forint) között szóródott, mint a vállalkozói jövedelem. A Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon volt a legmagasabb az állattartásból elérhető jövedelem, ezen kívül átlag felett alakult Dél- és Észak-Alföldön is. Az előbbi két régió kiemelkedő teljesítményét nem a növénytermesztés vagy az állattenyésztés volumene magyarázza, hanem a mezőgazdasági termelés intenzitása: ebben a két régióban a legmagasabb az egy állategységre jutó mezőgazdasági kibocsátás (1,4 millió forint), egyúttal az egy állategységre jutó folyó termelőfelhasználás (közel 800 ezer forint) is. 

A fajlagosan nagyobb ráfordítás hatékonyabb termelést tett lehetővé ezekben a régiókban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu