Ennyit keresnek egy hektáron és egy állategységen a legmenőbb régiókban

agrarszektor.hu
Magyarországon 2018-ban kukoricából és napraforgóból kifejezetten jó termésünk volt, a búzából átlagos, míg repcéből történelmi rekordot döntöttünk az 1 millió tonnás összterméssel. Eközben a vágóállat-termelés is 6,7%-kal 1,6 millió tonnára nőtt. De vajon hol jut a legtöbb profit egy hektárra vagy egy állategységre nézve? A választ a KSH "A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2018." kiadványában találtuk meg, igaz, a legfrissebb elemzés 2017-et dolgozza fel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hektárra vetített jövedelem

2017-ben a vállalkozói jövedelem értéke összesen 716 milliárd forint volt alapáron, ami egy hektár mezőgazdasági területre vetítve átlagosan 134 ezer forint bevételt jelentett. (Az egy hektárra vetített jövedelemben a vegyes gazdaságok állattartásból származó bevételei is benne vannak.) Ez azonban csak az átlag, a jövedelem nagysága a különböző régiókban tág határok (87 és 175 ezer forint) között szóródott.

Dél- és Észak-Alföldön kiugróan magas volt az egy hektárra eső jövedelem,

míg a  Dél-Dunántúlon az átlag körül alakult. Az átlagon felül teljesítő két alföldi régió együttesen az összes növénytermesztési és állattenyésztési kibocsátás egyaránt közel felét (48-48%-át), a gyümölcstermesztési kibocsátás 53, a kertészeti kibocsátás 68%-át adta.

Állattegységre vetített jövedelem

2017-ben az egy állategységre vetített vállalkozói jövedelem átlagosan 311 ezer forint volt, ami a régiókban nagyobb határok (184 és 368 ezer forint) között szóródott, mint a vállalkozói jövedelem. A Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon volt a legmagasabb az állattartásból elérhető jövedelem, ezen kívül átlag felett alakult Dél- és Észak-Alföldön is. Az előbbi két régió kiemelkedő teljesítményét nem a növénytermesztés vagy az állattenyésztés volumene magyarázza, hanem a mezőgazdasági termelés intenzitása: ebben a két régióban a legmagasabb az egy állategységre jutó mezőgazdasági kibocsátás (1,4 millió forint), egyúttal az egy állategységre jutó folyó termelőfelhasználás (közel 800 ezer forint) is. 

A fajlagosan nagyobb ráfordítás hatékonyabb termelést tett lehetővé ezekben a régiókban.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?