2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Agrárpénzek

Évekig magas maradhat a cukor ára!

A világ egyik vezető cukorpiaci intézete, és egyben cukorkereskedésre szakosodott brókerháza, a brit Czarnikow szerint a világ cukorfogyasztása 2030-ra 257 millió tonnára fog emelkedni, főként a kínai és indiai kereslet megugrása miatt.
 
 

A következő két évtizedben több mint másfélszeresére nőhet a cukor iránti kereslet, melyhez a termelők csak évek alatt lesznek képesek felzárkózni, addig az árak pedig garantáltan magasak maradnak.

Kína összkereslete 2014-re meghaladhatja az Európai Unióét, ami szignifikáns növekedést jelez előre a következő néhány évben. Ezzel párhuzamosan a termelés növekedése jóval bizonytalanabb, hiszen a legnagyobb termelő országokban nincs már jelentősebb bevetetlen terület.

Kínában ráadásul cukornád helyett egyre inkább rizsre, mint alapvető élelmiszer termesztésére térnek át, miközben az Egyesült Államokban, Floridában egyes cukornád termő területeket az Everglades Nemzeti Parkhoz akarnak visszacsatolni.

Ezzel Brazília cukoripari dominanciája várhatóan emelkedni fog. Jelenleg a világ össztermelésének 23 százalékát ő adja, miközben a teljes exportmennyiség 60 százaléka Brazília kezében van.

A Czarnikow hozzátette, Brazíliának jelentős összegeket kell invesztálnia mind az infrastruktúrába, mind közvetlenül a cukortermelésbe, hiszen logisztika terén igen gyenge az ország, ami már idén is megmutatkozott. Brazília vasúti hálózata nem éri el az Egyesült Államok vasúti hálózatának egytizedét sem, mely nélkül nem lesz képes az ország előnyt kovácsolni cukorpiaci helyzetéből.

A jelentésben kitérnek arra is, hogy mind az EU, mind Oroszország potenciális cukorexportőrökké válhatnak a következő években.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben