Ezeket a gazdaságvédelmi intézkedéseket hozta eddig a kormány

Ezeket a gazdaságvédelmi intézkedéseket hozta eddig a kormány

agrarszektor.hu
Eddig alapvetően a pénzügyi követelések elhalasztása terén lépett a kormány, de hamarosan szükség lesz munkaerőpiaci intézkedésekre is Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hvg.hu Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével készített interjút arról, hogy mennyire indokoltak a korményintézkedések és lehet-e szükség újabbak meghozáásra a koronavírus-járvány miatt. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, és azóta már a Magyar Közlönyben is megjelent a rendelet, amely szerint

  • a hitel-, a kölcsön- és a pénzügyi lízingszerződésekre moratóriumot vezetnek be 2020. december 31-ig,
  • a fogyasztói hitelek teljes hiteldíj-mutatóját maximalizálják a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékpontban (5,9 százalék),
  • a rövid lejáratú vállalkozási hitelek lejáratát június 30-ig meghosszabbítják,
  • nem lehet felbontani a helyiségbérleti szerződéseket a turisztikai, a vendéglátó-, a szórakoztató-, a szerencsejáték-, a filmiparban, a sportban, a rendezvényszervezésben,
  • ezekben a szektorokban tilos bérleti díjat emelni,
  • elengedik a munkáltatók járulékfizető kötelezettségét,
  • és csökkentik a munkavállalók járulékát: nyugdíjjárulékot nem kell fizetni, egészségügyi hozzájárulást a törvényi minimumra csökkentik, június 30-ig
  • szintén június végéig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, és a kata szerint adózó taxisok is mentességet kapnak az átalányadó megfizetése alól.

Az elnök arra számít, hogy ezt az adófizetői mentességet (KATA) másokra is kiterjeszti majd a kormány. A kamara javaslata szerint csak azok az üzletek lehetnének nyitva, amelyek a hétköznapi létfenntartáshoz szükséges termékeket árulják. A többi boltot és vendéglátóhelyet, amelyek most még délután 3 óráig működhetnek, elképzelésük szerint be kellene záratni. Parragh László szerint nagyon sok cég be fog dőlni, ágazattól, vállalkozástól, tőkétől, és attól függően, hogy kinek mennyi tartaléka van, és több százezres munkanélküliséggel kell számolni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?