Ezt sokan nem tudják: bírságot és feljelentést is kaphatnak a figyelmetlen kirándulók

Ezt sokan nem tudják: bírságot és feljelentést is kaphatnak a figyelmetlen kirándulók

agrarszektor.hu
A nyár beköszöntével egyre többen merészkednek ki a földekre, erdőkbe, ahol rendszeresen láthatunk magasleseket is. Nem csak a profi, de az amatőr fotósok is gyakran elcsábulnak és másznak fel az építményekre, hogy elkészítsenek egy-egy jó fotót. Jó azonban, ha mindenki tisztában van azzal, hogy egy ilyen les értéke több százezer forint is lehet, rongálódás esetén pedig feljelentés és bírság is jár az elkövetőnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magaslesek karbantartása és javítása évről évre komoly feladatot jelent a hivatásos vadászoknak. Amellett, hogy a lesek célja az építményről történő eredményes vadászat, számos más funkciót is ellátnak. Elősegítik a mezőgazdasági és erdei vadkárok megelőzését és csökkentését, a vadállomány és a vadászterület ellenőrzését, megfigyelését, végezhetünk róla ragadozógyérítést, állománybecslést - írta meg a HelloVidék. A lesek egyik legfontosabb funkciója a biztonság, a biztonságos vadászat elősegítése, hiszen sík területen ezekről a berendezésekről nemcsak jobban lát a vadász, de a lövés leadása is biztonságos.

Pető Zoltán, az Országos Magyar Vadászkamara, Fővárosi és Pest megyei Területi Szervezetének titkára a portál érdeklődésére ismertette, hogy a magaslesek a területileg illetékes vadászatra jogosultak, vadásztársaságok, erdőgazdaságok tulajdonát képezik. Ők készítik és tartják karban e vadászati berendezéseket, amelyek célja, hogy a lövést biztonságosan, föld felé irányulva és pontosan lehessen leadni.

A magasleseket elsősorban vadkárveszélyes mezőgazdasági kultúrák, erdőfelújítások szélén, illetve a vaddisznóállomány apasztását segítő szórók mellett helyezik el. A magasles kihelyezéséhez, az érintett földterület tulajdonosának engedélye szükséges

- tette hozzá Pető Zoltán.

A szakember szerint a lesek különböző kivitelezésben készülhetnek, lehetnek nyitottak, zártak, alacsonyabbak, magasabbak, ezt a helyszín adottságai, a rendelkezésre álló építőanyagok és a lest építők egyéni elképzelése határozza meg. Pető Zoltán elmondta, a les értéke a korától, a felhasznált anyagok és a kivitelezés minőségétől, valamint a mérettől függően tág határok között mozog, körülbelül 50 ezer forinttól több százezer forintig - vagy még feljebb - terjedhet.

Fontos tudnivaló, hogy megkülönböztetünk állandósított illetve mobil vadászleseket. Egy erdőfelújítás, vagy egy mezőgazdasági terület védelmét hosszabb távon kell biztosítani, így erre a célra állandósított vadászleseket helyeznek ki, melyeket akár tetővel is ellátnak. Állandósított magasleseket találhatunk továbbá az erdőben kialakított szóróhelyek mentén. A mobil vadászlesek egy személy számára kényelmesek, könnyen mozgathatóak, gyorsan áthelyezhetőek attól függően, hogy éppen hol van rájuk szükség. Ezek értéke 100 ezer forinttól akár 300-400 ezer forintig terjed. Rongálásuk esetén a vadgazdálkodó a rendőrség felé tesz feljelentést, a büntetés mértékének megállapítását így a hivatalos szervek végzik. A rongálás esetén kiszabható büntetés mértékét megállapítani az illetékes hatóságok hatásköre, az egyes esetek összes körülményének mérlegelése után.

A magaslesre bárki felmászhat saját felelősségére, ahol külön nem tiltják azt (van, ahol táblát tesznek ki van, ahol le is van lakatolva a zárt les ajtaja), de a vadász megérkezésekor a lest el kell hagyni, mert különben a jogszerűen folytatott vadászati tevékenységet akadályozzák, amely miatt bírság szabható ki. Természetesen a lest rongálni, azon szemetet hagyni tilos

- hívta fel a figyelmet Pető Zoltán.

Fotózni, nézelődni csak óvatosan, felelősséggel!

A Pilisi Parkerdő arra kéri azokat a természetjárókat, túrázókat, akik előszeretettel másznak fel a vadászlesekre, hogy onnan körbe nézzenek, fotókat készítsenek, esetleg megpihenjenek - mivel a fenti szabályt esetleg nem ismerik -, hogy legyenek nagyon óvatosak. Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvívóje arra figyelmeztetett, hogy saját felelősségére mindenki csak akkor kapaszkodjon fel egy-egy építményre, ha előtte meggyőződött arról, hogy az teljesen ép, biztonságos. Mivel a vadászati tevékenység elsősorban a hajnali, illetve az esti órákban történik, így ezekben a napszakokban ne legyen kirándulásunk célpontja egyetlen vadászles sem - jelentette ki a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02