2021. január 25. hétfő Pál

Hírek - Agrárpénzek

Feldman Zsolt: egyszerűbb és korszerűbb adózási rendszert igényel a magyar agrárium

Az eredményes gazdálkodáshoz a stabilitás, a kiszámíthatóság, a több évre előre tervezés mellett a folyamatos megújulás is szükséges, ennek lehetőségét szabályozás és támogatáspolitikával is biztosítani kell. Érdekeltté szeretnénk tenni valamennyi gazdálkodót abban, hogy képesek legyenek megújulni – fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az „Egy új korszak küszöbén” elnevezésű konferencián.
 
 

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) rendezvényén Feldman Zsolt a megújulás legnagyobb ösztönzőjeként az üzleti partnerek elvárásait, illetve a piac működését jelölte meg - írja közleményében az agrártárca. Mint mondta, az Agrárminisztérium egyszerűbb, átláthatóbb szabályozórendszerrel és a támogatáspolitika folyamatos igényekhez igazításával segíti a gazdálkodókat. Példaként említette az öntözéses gazdálkodás elterjesztését célzó tavaly év végén elfogadott törvényt, amely új intézményekkel és egyszerűbb szabályokkal, adminisztrációval segíti, hogy egyre többen éljenek az öntözés lehetőségével. Emellett a birtokpolitika megújítását évtizedekig gúzsba kötő akadályokat a tárca - például az osztatlan közös földtulajdonok rendezésével, az öröklési szabályok módosításával – igyekszik megszüntetni.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Feldman Zsolt szólt a mezőgazdasági adózási előírások szükségszerű változtatásáról is. Mint fogalmazott, 2020-ban a magyar agrárium korszerűbb, egyszerűbb, kezelhetőbb adózási rendszert igényel, amely a versenyképességi béklyókat feloldja és ösztönzően hat az eredményességre.

Az államtitkár megemlítette az új uniós költségvetési időszakhoz való támogatáspolitikai alkalmazkodást. Mint fogalmazott, elfogadott költségvetés hiányában a 2021-es év minden bizonnyal átmeneti év lesz – csakúgy, mint a 2014-es volt. A mezőgazdaság talán a legnagyobb elszenvedője a klímaváltozásnak, ugyanakkor mégis azon termelési ágak között szerepel, amelyek hozzá is járulnak a klímaváltozáshoz, emiatt a környezetterhelés további csökkentése a Közös Agrárpolitika 2020 utáni szabályrendszerébe be fog épülni. Ezért az agrártárca egyik legfontosabb feladata, hogy a maga eszközeivel az új feltételrendszerben is biztosítsa a versenyképesség mellett a fenntarthatósági követelmények meglétét – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu