Fontos változásokat jelentett be a tagdíjbefizetésekkel kapcsolatban az Agrárkamara

Fontos változásokat jelentett be a tagdíjbefizetésekkel kapcsolatban az Agrárkamara

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Elnökségének döntése értelmében a 2021. évi tagdíj-megállapítás két ütemben zajlik. Az árbevétel alapú tagdíjat fizető tagok közül az év első felében (2021. május 1. és június 15. között) a gazdálkodó szervezetek, az év második felében (várhatóan ősszel) pedig az őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítására kerül majd sor.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A NAK tavaly - a tagság adminisztratív terheinek csökkentése érdekében - átalakította a kamarai tagdíjbevallási és -fizetési szabályokat. A köztestület megszüntette a - számos tagja által korábban kifogásolt, bonyolult rendszerű - tagdíj önbevallást, és a tagok számára megállapítja a fizetendő tagdíjat, a rendelkezésre álló hivatalos adatok alapján. Hasonlóan működik ez, mint a NAV által évente elkészített SZJA-bevallás, tehát a kamarai tagnak csak akkor kell foglalkoznia a bevallással, ha nem ért egyet vele, vagy jogosult további tagdíjkedvezményre, amit igénybe szeretne venni. Szintén az adminisztráció csökkentését szolgálja, hogy a tagok a könyvelőjüket/könyvvizsgálójukat is meghatalmazhatják, ők is elvégezhetik a tagdíj elfogadását, korrekcióját. (A könyvelők/könyvvizsgálók részletes információkat ezen a linken érhetnek el.)

A NAK által a gazdálkodó szervezetek részére megállapított tagdíjat, elkészített tagdíjbevallást a tagok 2021. május 1-jétől megtekinthetik az Agrárkamara honlapjának e-Iroda felületére belépve. A gazdálkodó szervezeteknek a 2021. évi tagdíjat 2021. június 15-ig kell befizetni. A magánszemélyek - őstermelők és egyéni vállalkozók - tagdíj-megállapítására az év második felében, várhatóan ősszel kerül majd sor. A nem árbevétel alapú tagdíjat fizető kamarai tagoknak (pl. első éves tagdíjat fizetők, kizárólag mezőgazdasági termelőszervezeti minőségben tag gazdálkodó szervezetek) 2021. december 31-ig kell eleget tenniük tagdíjfizetési kötelezettségüknek.

A NAK a tavalyi évtől lehetővé tette a bankkártyás tagdíjfizetést, emellett az online fizetési mód is rendelkezésre áll. Mindezekkel a személyes kontaktusok száma is csökken. Lehetőség van részletfizetés kérésére is, továbbá az induló vállalkozásokat segíti a NAK azzal, hogy azok nem csak az első, hanem az első két évben fix tagdíjat fizetnek.

Tavaly a tagdíjalap-kedvezmények igazolási módját is egyszerűsítette a kamara: 50 millió forint árbevételig a könyvelő is igazolhatja azt, csak e felett van szükség könyvvizsgálóra. Termelői szervezetre/csoportra vonatkozó kedvezmény igazolása esetében ez az összeghatár 300 millió forint.

A NAK kéri tagjait, hogy naprakész információkért kövessék nyomon a köztestület honlapját, kérdés esetén pedig forduljanak bizalommal falugazdászaikhoz, illetve a NAK ügyfélszolgálatához (ugyfelszolgalat@nak.hu; +36 80 900 365).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?