2021. április 10. szombat Zsolt

Hírek - Agrárpénzek

Fordulatot vehet az árutőzsde?

A nyersanyagpiaci spekulánsok kitettségük közel negyedétől szabadultak meg múlt hét során, miután egyre nagyobb aggodalmat kelt körükben Kína csökkenő nyersanyag-étvágya – derül ki az ausztrál ANZ Bank elemzéséből.
 
 

A bank elemzői szerint rekord mértékű volt a mostani exit, melyen belül százalékosan a cukor vezette a pozíció zárások listáját. New Yorkban mintegy 30 százalékkal csökkentették nettó long (long és short kontraktusok különbsége) pozícióik számát a spekulánsok.

Gyapot esetében a nyitott határidős ügyletek száma 28 százalékkal csökkent New Yorkban, nem beszélve a chicagói kukorica és szója határidős ügyletekről - a pozíció-felszámolások nagyját ugyanis ezek a termékek szenvedték el – olvasható az ANZ elemzésében. Szója esetében mintegy 43 ezerrel csökkent a spekulatív nettó long pozíciók száma, kukoricánál a csökkenés meghaladta a 63 ezret.

Az okok között az elemzők az egyre erősödő dollárt, valamint Kína infláció-fékező intézkedéseit említik.

Az ANZ Bank elemzése az amerikai árutőzsde-felügyelet (Commodity Futures Trading Commission) adatain alapul. Hasonló tendenciákról számolt be azonban a Rabobank is, mely saját kereskedési adatai alapján a legnagyobb gabonapiaci „kivonulásról” beszél, összesen több mint 142 long pozíciózárással.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu