Drasztikus drágulás a magyar gabonapiacon: már ennyibe kerül a búza és a kukorica

Drasztikus drágulás a magyar gabonapiacon: már ennyibe kerül a búza és a kukorica

agrarszektor.hu
Magyarországon az egy évvel korábbinál 59 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 117,7 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával március negyedik hetében. A takarmánykukoricát 62 százalékkal magasabb, 117,1 ezer forintos tonnánkénti áron adták március negyedik hetében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Búza

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) márciusi előrevetítésében változatlanul 781 millió tonnára jelzi a 2021/2022. gazdasági évben várható globális búzatermést - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az előre jelzett felhasználás 778 millió tonna lehet, így 281 millió tonna búza maradhat a tárolókban a szezon végén. Az Európai Unióban a Tallage francia piacelemző vállalat szakemberei szerint 21,6 millió hektárról takaríthatnak be őszi búzát az idén. Az őszi kalászosok összességében jó állapotban voltak március közepén. Az enyhe időjárás mellett a tél végéhez közeledve egyre nagyobb volt a csapadékhiány, különösen az EU déli részén (Spanyolország, Portugália, Franciaország déli része és Olaszország), valamint Közép-Európában. Az Ibériai-félszigetre március elején megérkezett a csapadék, de Európa más részein száraz maradt az időjárás. A főbb termelő tagországok közül Franciaországban a tavalyinál 3 százalékkal kisebb területről, 4,8 millió hektárról csaknem 35 millió tonna búzát (-2 százalék) arathatnak. Németországban 2,9 millió hektárról 22,1 milliót tonna (+4 százalék) termény kerülhet a tárolókba 2022 nyarán. Romániában 2,1 millió hektárról 8,7 millió tonna (-16 százalék), Lengyelországban 2,4 millió hektárról 11,8 millió tonna (-1 százalék) kibocsátást jeleznek. 

Magyarországon a Tallage szerint 5,1 millió tonna búza betakarítására van kilátás. Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 117,7 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával március negyedik hetében. Ez az árszint 59 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának átlagárát. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az euro búza szeptemberi jegyzése 12 ezer forinttal 116,25 ezer forint/tonnára emelkedett március 21. és április 1. között. Az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza májusi tőzsdei elszámolóára 117 ezer, a szeptemberi 115,25 ezer forint/tonna volt április 1-jén, egyaránt 12 ezer forinttal nőtt a jelzett időszakban. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza májusi jegyzése 362 dollár/tonnáig ereszkedett a megfigyelt tőzsdenapokon. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény májusi jegyzése 358-385 euró/tonna között hullámzott.

Kukorica

Az IGC márciusi tájékoztatása szerint 1207 millió tonna lehet a világ 2021/2022. gazdasági évi kukoricatermése. A felhasználás 1197 millió tonnára, a termény zárókészlete pedig 287 millió tonnára tehető. A Tallage márciusi előrevetítése szerint az Európai Unióban 9,1 millió hektárról takaríthatnak be kukoricát az idén, ami az egy évvel korábbitól 2 százalékkal maradna el, de az elmúlt 5 év átlagát meghaladja. A kukorica területe a vetés előrehaladtával módosulhat, tekintettel arra, hogy a 2022-es betakarításra vonatkozóan az EU csökkentette a zöldítésre vonatkozó szabályokat, így a korábban ugaron maradt területeken engedélyezhető minden emberi fogyasztásra és állati takarmányozásra szánt növény termesztése. Az engedélyezett növények listáját minden tagállam egyénileg határozhatja meg. Amennyiben minden növény termesztését megengedik a pihentetett területen, a kukorica és a napraforgó vetésterületének növekedése a legvalószínűbb.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 117,1 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica március negyedik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 62 százalékkal múlta felül. A BÉT-en az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica májusi jegyzése 122 ezer (+4000 forint), a júliusi 124 ezer (+13,5 ezer forint), a november-decemberi 106-106,5 ezer forint/tonnára (+5000 forint) emelkedett március 21. és április 1. között. A chicagói árutőzsdén 286-298 dollár/tonna között alakult a kukorica fronthavi jegyzése a megfigyelt tőzsdenapokon. A párizsi árutőzsdén a termény júniusi kurzusa 314-339 euró/tonna tartományban mozgott ugyanekkor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?