2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Agrárpénzek

Illegális dohányüzemet kapcsoltak le Szolnokon

Titokban termelő komplett dohányüzemet lepleztek le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói Szolnokon két telephelyen; a már előzetes letartóztatásban lévő román és magyar állampolgárok irányította bűnszervezet felderítése az illegális cigarettakereskedelem elleni küzdelem eddigi legjelentősebb sikere - közölte a NAV Központi Nyomozó Főosztályának vezetője csütörtökön a cigarettagyártásra berendezett telephelyen tartott sajtótájékoztatón.
 
 

Dávid Róbert alezredes elmondta : "a világviszonylatban is példa nélküli eredményhez" a Román Határőrség Nyomozó Szolgálata, illetve a Román Belső Védelmi Szolgálat segítségére is szükség volt, a leleplezéshez az összes titkos információ megszerzésére lehetőséget adó eszközzel éltek a nyomozók.

A főosztályvezető tájékoztatása szerint a két helyszínen összesen 45 ezer karton cigarettát, 33 ezer kilogramm dohányt, 1290 kilométer hosszú cigarettapapírt, 363 ezer hamis moldáv zárjegyet és 204 ezer cigarettás dobozra való papírt foglaltak le a nyomozók. A dohányipari szakemberek szerint ezekből összesen 1 millió 650 ezer doboz cigarettát lehetett volna előállítani, e mennyiség értéke megközelíti az 1 milliárd forintot. A Prugarul márkájú, olcsónak számító cigarettát Moldáviában szándékozták értékesíteni. A bűnszervezet a törvénytelen gyártással csaknem 587 millió forint jövedéki adót és majdnem 294 és fél millió forint általános forgalmi adót próbált elcsalni.

Vidra István őrnagy, a NAV Központi Nyomozó Főosztályának helyettes vezetője elmondta: a nyomozókat is meglepte, műszakilag milyen jól megoldott, a cigarettagyártás minden fázisára képes gépsort szereltek össze a Piroskai úti telephelyen. Az eszközöket és a dohányt külföldön szerezték be, az üzemben 6-8 ember dolgozhatott, akik a telephelyen laktak többágyas szobákban. A bűnszervezet vezetői igyekeztek tevékenységüket a lehető legnagyobb titokban tartani, így egymással üzleti ügyben virágnyelven beszéltek telefonon, az üzemben pedig nagy teljesítményű ipari elszívó berendezéseket működtettek, nehogy a dohányszag a külső környezetbe jusson.

(MTI)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben