Meglepő, de működik: így védekezhetünk a fatolvajok ellen

agrarszektor.hu
Ahogy karácsonyhoz közeledve a világon mindenhol, az Amerikai Egyesült Államokban is évről évre komoly problémákat okoznak az illegális fenyőkivágások. Erre a problémára viszont nem erdők és faiskolák őrökkel való telepakolása a megoldás, hiszen az sokba kerülne, és megkérdőjelezhető hatékonysággal működne csak. A rajtakapott illegális favágók szigorú megbírságolásának sem biztos, hogy kellő visszatartó ereje van. De akkor mit lehet tenni? A legjobb megoldás a megelőzés lehet, vagyis már idejekorán elvenni a potenciális fatolvajok kedvét attól, hogy illegálisan fenyőket vágjanak ki mindenhonnan. Az Egyesült Államokban az ilyen megelőzéseknek néhány igen kreatív módja kezdett el terjedni az utóbbi években.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mit lehet tenni, ha szép, de nem karácsonyfának ültetett fenyőfákat akarunk megóvni attól, hogy illegálisan kivágják őket, és valaki nappalijában feldíszítve fejezzék be az életüket? A válasz az, hogy mindent és bármit, ami nem veszélyezteti a természetet, az emberi és állati életet, és ami beválik. Az Index Ma Is Tanultam Valamit rovata összegyűjtött néhányat a legkreatívabb és legaljasabb fenyővédő megoldásokból.

Az első ilyen módszer, amit a leleményes amerikaiak kitaláltak, hogy a problémára hatékony megoldás lehet a rókavizelet, amely - egyebek mellett - a rókák egymás közti kommunikációjának egyik módja. Aki járt már tavasszal, nyáron vagy ősszel olyan állatkertben vagy vadasparkban, ahol rókákat is tartanak, az tudja, hogy a rókavizelet iszonyúan büdös.  Ezzel szemben télen állítólag még az érzékeny orrúak sem éreznek ebből semmit, és úgy sétálhatnak át a rókák által belakott területen, hogy semmit sem vesznek észre ebből. De ha egy ilyen "parfümmel" lepermetezett fenyőfa a kinti hidegből szobahőmérsékletre kerül, ismét érezhető lesz a bűz.

Kép forrása: Getty Images

A nebraskai Lincoln városa még csavart egyet a dolgon. Itt a rókavizelethez kevertek még némi borzszagot, valamint egy kis vizet és/vagy glicerint, aztán pedig minden olyan fát befújtak a koktéllal, ami vélhetően jól mutatna valaki nappalijában, annak ellenére, hogy nem erre szánták. Ezek után több táblát is kitettek a környező erdőkben, ahol leírták, mit tettek és hogy ez hogyan is működik. A statisztikák szerint a falopások azóta drámaian lecsökkentek, sőt, 2012 óta gyakorlatilag meg is szűntek.

Hasonló eredményről számolt be a Washington Egyetem is, ahol szintén gondot okozott, hogy sok fát loptak el a kampuszról az ünnepek előtt. Ők a borz bűzmirigyéből kivont folyadékkal jelölték meg a fákat, ami hasonlóan viselkedik mint a rókavizelet, azaz a hidegben nincs nyoma, de a szobahőmérsékleten "robbanásszerű" támadást intéz az orrok ellen.

A fentiekkel ellentétben a Cornell Egyetem egy másik érzékszervet vett célba a védekezés során. Itt piros ételfestékből és lime levéből kevertek rikító rózsaszín, ám nem mérgező folyadékot, ezzel jelölték meg jól látható helyeken a fákat. Az élénk színhatás egy hónap után kifakult, de addigra már véget ért a karácsonyi szezon. Az eredmény itt is pozitív volt, sok embert tántorított el a falopástól a színkavalkád.

Ezek után már csak néhány kérdés maradt megválaszolatlan. Vajon mennyibe kerül Magyarországon egy liter rókavizelet? Milyen arányban kell higítani, és hogyan a legcélszerűbb kijuttatni?

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?