Meglepő, de működik: így védekezhetünk a fatolvajok ellen

agrarszektor.hu
Ahogy karácsonyhoz közeledve a világon mindenhol, az Amerikai Egyesült Államokban is évről évre komoly problémákat okoznak az illegális fenyőkivágások. Erre a problémára viszont nem erdők és faiskolák őrökkel való telepakolása a megoldás, hiszen az sokba kerülne, és megkérdőjelezhető hatékonysággal működne csak. A rajtakapott illegális favágók szigorú megbírságolásának sem biztos, hogy kellő visszatartó ereje van. De akkor mit lehet tenni? A legjobb megoldás a megelőzés lehet, vagyis már idejekorán elvenni a potenciális fatolvajok kedvét attól, hogy illegálisan fenyőket vágjanak ki mindenhonnan. Az Egyesült Államokban az ilyen megelőzéseknek néhány igen kreatív módja kezdett el terjedni az utóbbi években.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mit lehet tenni, ha szép, de nem karácsonyfának ültetett fenyőfákat akarunk megóvni attól, hogy illegálisan kivágják őket, és valaki nappalijában feldíszítve fejezzék be az életüket? A válasz az, hogy mindent és bármit, ami nem veszélyezteti a természetet, az emberi és állati életet, és ami beválik. Az Index Ma Is Tanultam Valamit rovata összegyűjtött néhányat a legkreatívabb és legaljasabb fenyővédő megoldásokból.

Az első ilyen módszer, amit a leleményes amerikaiak kitaláltak, hogy a problémára hatékony megoldás lehet a rókavizelet, amely - egyebek mellett - a rókák egymás közti kommunikációjának egyik módja. Aki járt már tavasszal, nyáron vagy ősszel olyan állatkertben vagy vadasparkban, ahol rókákat is tartanak, az tudja, hogy a rókavizelet iszonyúan büdös.  Ezzel szemben télen állítólag még az érzékeny orrúak sem éreznek ebből semmit, és úgy sétálhatnak át a rókák által belakott területen, hogy semmit sem vesznek észre ebből. De ha egy ilyen "parfümmel" lepermetezett fenyőfa a kinti hidegből szobahőmérsékletre kerül, ismét érezhető lesz a bűz.

Kép forrása: Getty Images

A nebraskai Lincoln városa még csavart egyet a dolgon. Itt a rókavizelethez kevertek még némi borzszagot, valamint egy kis vizet és/vagy glicerint, aztán pedig minden olyan fát befújtak a koktéllal, ami vélhetően jól mutatna valaki nappalijában, annak ellenére, hogy nem erre szánták. Ezek után több táblát is kitettek a környező erdőkben, ahol leírták, mit tettek és hogy ez hogyan is működik. A statisztikák szerint a falopások azóta drámaian lecsökkentek, sőt, 2012 óta gyakorlatilag meg is szűntek.

Hasonló eredményről számolt be a Washington Egyetem is, ahol szintén gondot okozott, hogy sok fát loptak el a kampuszról az ünnepek előtt. Ők a borz bűzmirigyéből kivont folyadékkal jelölték meg a fákat, ami hasonlóan viselkedik mint a rókavizelet, azaz a hidegben nincs nyoma, de a szobahőmérsékleten "robbanásszerű" támadást intéz az orrok ellen.

A fentiekkel ellentétben a Cornell Egyetem egy másik érzékszervet vett célba a védekezés során. Itt piros ételfestékből és lime levéből kevertek rikító rózsaszín, ám nem mérgező folyadékot, ezzel jelölték meg jól látható helyeken a fákat. Az élénk színhatás egy hónap után kifakult, de addigra már véget ért a karácsonyi szezon. Az eredmény itt is pozitív volt, sok embert tántorított el a falopástól a színkavalkád.

Ezek után már csak néhány kérdés maradt megválaszolatlan. Vajon mennyibe kerül Magyarországon egy liter rókavizelet? Milyen arányban kell higítani, és hogyan a legcélszerűbb kijuttatni?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31