2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Hírek - Agrárpénzek

Jövőre több támogatást kapnak a családi gazdaságok

Az idei 910 millió forint helyett 1,4 milliárd forintot fordít az agrártárca a termelői és értékesítői szervezetek támogatására, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a FruitVeB Magyar Zöldség - Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közgyűlésén.
 
 

A kormány egymillió új munkahely létrehozását tűzte ki célul, amelyben fontos szerepet kap a kertészet, ezen belül a zöldség-gyümölcs ágazat. A magyar mezőgazdaság egyik legdinamikusabban fejleszthető területén a belső fogyasztás növelésével, jelentős számú munkahely teremthető. A kertészetre 90 %-ban a családi kis és közepes vállalkozások jellemzőek, melyek termékeiket fele-fele arányban belföldön és az exportpiacokon értékesítik. A zöldség-gyümölcs területet jelentősen érintő feketegazdaság visszaszorítását az ellenőrzések fokozásával és a kiszabható büntetések szigorításával lehetne hatékonyabbá tenni, emelte ki az államtitkár.

Czerván György hangsúlyozta, hogy az idén a mezőgazdaság rendkívüli nehézségekkel küzdött, az agrárkárok elérték a 150 milliárd forintot, nem számítva ide a devecseri térségben gazdálkodók veszteségeit, ahol ezer hektárt érintett a vörösiszap-elöntés.

Jövőre 12 milliárd forinttal több, összesen 64 milliárd forint jut a nemzeti támogatásokra. A versenyhátrány részbeni kompenzálását jelentő nemzeti támogatásokkal a tárca több tízezer családi gazdaságnál járul hozzá a mezőgazdasági termelés fenntartásához, a vidék népességmegtartó erejének megőrzéséhez. Az államtitkár hozzátette, a top up támogatásokból részesülnek a héjas gyümölcsöket termelő gazdák is.

A közgyűlés fontos témája volt a zöldség-gyümölcs ágazatot jelentősen érintő egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény termelői-értékesítői szervezetekre gyakorolt hatása. Czerván György kiemelte, folyamatosak az egyeztetések a munkaügyi államtitkársággal annak érdekében, hogy az adminisztrációs terhek tovább egyszerűsödjenek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu