2020. február 17. hétfő Donát

Hírek - Agrárpénzek

"Könnyebb lett volna az életünk, ha nem mindig a tűzoltásra kellett volna koncentrálnunk" - Czerván értékelt

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Sziget Fesztiválon értékelte az elmúlt év mezőgazdasági helyzetét: „Könnyebb lett volna az életünk, ha nem mindig a tűzoltásra kellett volna koncentrálnunk."
 
 

„Az árvíz, a belvíz, a jégverés, a fagykár, a vörösiszap-katasztrófa és a különböző élelmiszer-biztonsági botrányok, így a dioxinügy, valamint a németországi kólifertőzés, valamint a mostani GMO-botrány összesen sok tízmilliárdos kárt okozott a hazai mezőgazdaságnak, és ugyanekkora kiadást jelentett a költségvetésnek. Ennek a pénznek lehetett volna máshol is helye. A támogatások összegénél ezt is figyelembe kell venni” – jegyezte meg az államtitkár.

Ennek ellenére Czerván György sikerként értékelte, hogy a viszonylag kis területről, 953 ezer hektárról betakarított búza mennyisége meghaladja a 4 millió tonnát, és ami még fontosabb, ennek kétharmada kiváló minőségű, étkezési búza. Jó eredmény az is, hogy az idén 8 millió tonnát meghaladó mennyiségű kukoricára lehet számítani.

Czerván a termésbecslésekre hivatkozva jó eredményeket vár a napraforgó és a – kisebb területen termesztett – cukorrépa hektáronkénti terméshozamában is. Kitért a GMO-botrányra is, amelyről részletesen beszélt, beszámolt a szennyezetett területek nagyságáról, sikerként könyvelte el, hogyviszonylag kis területű a károsult terület, és hogy mindezek ellenére igen jó minőségű, kielégítő mennyiségű búza és kukorica várható idén. A gazdáknak járó 360 ezer forint/hektár kártérítést elfogadható összegnek ítélte meg. 

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint az agrárium fog főszerephez jutni a vidéki életben, a vidékfejlesztést pedig nem csak mezőgazdasági kérdésnek látja. "Sem a hazai, sem az uniós támogatási rendszer nem alkalmas jelenleg arra, hogy az agráriumhoz, energiapolitikához, környezetvédelemhez egyaránt kötődő projekteket – például egy biogázüzemet – igazán hatékonyan segítsen. A tárca, illetve a kormányzat célja ezért az, hogy a 2014-ig tartó ciklus végére az egyes területek közötti bürokratikus határokat megszüntesse. Ennek érdekében az unió szintjén is változtatásokra lesz szükség"- mondta.

 

forrás: AgroLine.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu