"Könnyebb lett volna az életünk, ha nem mindig a tűzoltásra kellett volna koncentrálnunk" - Czerván értékelt

agrarszektor.hu
Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Sziget Fesztiválon értékelte az elmúlt év mezőgazdasági helyzetét: "Könnyebb lett volna az életünk, ha nem mindig a tűzoltásra kellett volna koncentrálnunk."

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"Az árvíz, a belvíz, a jégverés, a fagykár, a vörösiszap-katasztrófa és a különböző élelmiszer-biztonsági botrányok, így a dioxinügy, valamint a németországi kólifertőzés, valamint a mostani GMO-botrány összesen sok tízmilliárdos kárt okozott a hazai mezőgazdaságnak, és ugyanekkora kiadást jelentett a költségvetésnek. Ennek a pénznek lehetett volna máshol is helye. A támogatások összegénél ezt is figyelembe kell venni" - jegyezte meg az államtitkár.

Ennek ellenére Czerván György sikerként értékelte, hogy a viszonylag kis területről, 953 ezer hektárról betakarított búza mennyisége meghaladja a 4 millió tonnát, és ami még fontosabb, ennek kétharmada kiváló minőségű, étkezési búza. Jó eredmény az is, hogy az idén 8 millió tonnát meghaladó mennyiségű kukoricára lehet számítani.

Czerván a termésbecslésekre hivatkozva jó eredményeket vár a napraforgó és a - kisebb területen termesztett - cukorrépa hektáronkénti terméshozamában is. Kitért a GMO-botrányra is, amelyről részletesen beszélt, beszámolt a szennyezetett területek nagyságáról, sikerként könyvelte el, hogyviszonylag kis területű a károsult terület, és hogy mindezek ellenére igen jó minőségű, kielégítő mennyiségű búza és kukorica várható idén. A gazdáknak járó 360 ezer forint/hektár kártérítést elfogadható összegnek ítélte meg. 

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint az agrárium fog főszerephez jutni a vidéki életben, a vidékfejlesztést pedig nem csak mezőgazdasági kérdésnek látja. "Sem a hazai, sem az uniós támogatási rendszer nem alkalmas jelenleg arra, hogy az agráriumhoz, energiapolitikához, környezetvédelemhez egyaránt kötődő projekteket - például egy biogázüzemet - igazán hatékonyan segítsen. A tárca, illetve a kormányzat célja ezért az, hogy a 2014-ig tartó ciklus végére az egyes területek közötti bürokratikus határokat megszüntesse. Ennek érdekében az unió szintjén is változtatásokra lesz szükség"- mondta.

 

forrás: AgroLine.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?