2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Hírek - Agrárpénzek

Mi lesz a cukor árával?

Nyolc hónapos csúcsra ugrott a cukor ára az indiai export lehetséges megfékezése miatt – írja a Bloomberg.
 
 

India legnagyobb cukornádtermő tartományában, Uttar Pradeshben a gazdák készleteik visszatartásával fenyegetőznek, amennyiben a feldolgozóüzemek nem garantálják az általuk kért minimális felvásárlási árat.

Eközben az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma tegnap kiadott előrejelzésében azt várja, hogy az EU is kevesebb cukorrépát fog idén betakarítani. Az USDA becslései szerint 12 százalékkal kevesebb, 14,5 millió tonna cukorrépa terem idén, míg a teljes cukortermelést 14,8 millió tonnára taksálja, a tavalyi 16,8 millió tonnához képest.


A hírek hallatán Londonban és New Yorkban is emelkedni kezdett a cukor ára: a finomított cukor ára a new yorki tőzsdén, decemberi szállításra 2,9 százalékkal, tonnánként 668,7 dollárra ugrott, de napközben a 672 dollárt is elérte, amekkora árat utoljára februárban mértek.

A Commerzbank elemzői szerint az indiai árvita akár rövid távú cukorhiányhoz is vezethet, de a spekulációs ügyletek számát is növeli.

Eközben a márciusi nyerscukor határidős ára is emelkedni kezdett New Yorkban, szintén februári szinteken zárva a kereskedést, átlépve napközben a 26 centes árat.

A világ egyik vezető cukorpiaci intézete, a Czarnikow szerint a februári magas árakra a termelők igen gyengén reagáltak, igaz az időjárás sem kedvezett sem a cukornádnak, sem a cukorrépának. Ugyanakkor strukturális problémákra is felhívta a figyelmet az elemzőcég: Brazíliában a megnövelt növénytermesztés mellett feldolgozóüzemek építésére is szükség lenne, a meglévők kapacitása ugyanis már nem elegendő.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu