2020. október 27. kedd Szabina

Hírek - Agrárpénzek

Nagy István: az új "zöld" szabályokból még jól is kijöhetünk

Nagy István szerint ha megfelelő irányba visszük el a tárgyalásokat, akkor a Green Deal és Magyarország célkitűzései egybeeshetnek. A fás és vizes élőhelyek reális eséllyel képezhetik a program részét, márpedig Magyarország éppen erdősít és víztározókra is égető szüksége van.
 
 

Az Európai Bizottság programja, az európai zöld-megállapodás (Green Deal) nem ellenünk van, hanem olyan lehetőség, amellyel élnünk kell – mondta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter. Ha lehetővé tesszük például azt, hogy a zöldítésbe ne csak lágy szárú, hanem fás szárú növények is bekerülhessenek, akkor a telepített erdők nagysága jócskán meg tud növekedni. Mezővédő erdősávok alakulhatnak ki, amelyek az apróvadállományra, a beporzókra, a környezet hűtésére, ezen keresztül pedig a mikroklímára hatalmas pozitív hatással lennének. Ez csak egy azok közül az intézkedések közül, amelyek a magyar termelők számára hasznosak, a brüsszeli klímapolitikai elvárásoknak is megfelelnek, és – ahogy a miniszter fogalmazott – ott van a levegőben, hogy valóban meg is valósulhatnak.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Nagy István azt is szeretné elérni, hogy ne csak a termőföldre járjon SAPS, vagyis egységes területalapú támogatás, hanem a tavi felületekre is. Ha ez bekövetkezne, akkor máris sokkal jobban megéri olyan területeken, amelyeken most kínlódnak, akár ideiglenes víztározót is létrehozni ahhoz, hogy a fölösleges vizet megőrizzük, és azt átmenetileg halászati célra is hasznosíthassák a gazdálkodók, amiből pluszbevételt érhetnek el – mutatott rá. Ezeket a terveket a magyar kormány Brüsszelben is ismertette.

A miniszter szerint tehát a Green Deal előnyös lehet a magyar termelőknek, de a programban rejlő lehetőségek kihasználásához föl kell vennünk a megfelelő szemüveget, és azon keresztül nézve kell végiggondolnunk, milyen az Európai Bizottságnak és Magyarországnak is megfelelő megoldásokat tudunk alkalmazni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu