Ne felejtse el megkötni a piaci növénybiztosítást!

agrarszektor.hu
A tavaszi aszálykárok arra ösztönzik a gazdákat, hogy mielőbb kössenek piaci biztosítást, és ne felejtsék igénybe venni a biztosítási díjtámogatásokat sem, amelyekre a kérelmeket tegnaptól május 15-ig adhatják be szankciómentesen. Ezekkel együtt számíthatnak a legnagyobb mértékben az agrárkár-enyhítési rendszer támogatására is - figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Agrárminisztérium múlt heti tájékoztatása alapján a 2019. kárenyhítési évben a termelők eddig közel 550 aszálykárt jelentettek be, mintegy 24.000 hektár területre. (Az elmúlt év hasonló időszakáig aszálykárra csupán 1 kárbejelentés érkezett 41 hektár területre.) Az aszálykár-bejelentéssel leginkább érintett megyék az Alföldön találhatók, a termelői kárbejelentések elsősorban az őszi vetésű szántóföldi növényeket érintik.

Közel két éve lépett hatályba az aszály kockázatának új definíciója. Az új meghatározás szerint aszálynak minősül, ha a kockázatviselés helyén az adott növény vegetációs időszakában harminc egymást követő napon belül a lehullott csapadék összes mennyisége a tíz millimétert nem éri el. Vagy pedig ha az összcsapadék nem éri el a 25 millimétert harminc napon keresztül, és a napi maximum hőmérséklet legalább tizenöt napon át meghaladja a 31 °C-ot. Káreseményhez e két meghatározás valamelyikének kell teljesülnie, amit az Országos Meteorológiai Szolgálat adataival szükséges alátámasztani.


Az egyes növények vegetációs időszakában felmerülő, aszály miatti károkat - így az őszi vetésű növények kárait - csökkentheti az agrárkár-enyhítési rendszer, az állami támogatási rendszer első pillére. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy a kárenyhítési alapból csak abban az esetben kapja meg a termelő a számára megítélt támogatás 100 százalékát, ha rendelkezik piaci növénybiztosítással is, amelyhez díjtámogatást vehet igénybe (második pillér). Ellenkező esetben csak 50 százalékos térítésre számíthat.

A díjtámogatási rendszer 2012-es bevezetése óta a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát utólagos támogatásként kaphatják vissza. A biztosítási díjtámogatás igénylése a Magyar Államkincstár e-ügyintézési felületén érhető el. A szankciómentes kérelembeadásra 2019. április 9. és 2019. május 15. közötti időszak áll rendelkezésre.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A díjtámogatás éves keretösszegének 5 milliárd forintra emelése és a támogatási szerkezet egyszerűsítése mellett idén több csomag is kedvezően módosult . A kilenc kockázatot tartalmazó "A" típusú biztosítási csomagba bekerültek a csonthéjas és héjas gyümölcskultúrák, így olyan gyümölcsökre is kérhető díjtámogatás, mint kajszi, őszibarack, cseresznye, meggy, dió, mogyoró, mandula. A "B" jelű konstrukció esetében a korábbi 5 kockázat helyett immár a 9 kockázat bármelyikére köthető biztosítás.

Mindennek köszönhetően idén tovább emelkedhet a biztosítással védett termőterületek aránya. Erre azért is növekvő szükség van, mivel minden klímamodell szerint Magyarországon egyre szélsőségesebb időjárási körülményekre kell felkészülnie a mezőgazdaságnak, így várhatóan a mostanihoz hasonló aszályok is gyakoribbak lesznek. Jelenleg a súlyos szárazságnak köszönhetően télen a csapadékmennyiség 26 százalékkal elmaradt az elmúlt évtizedek átlagától, de az Alföld jelentős részén gyakorlatilag augusztus óta nem esett érdemleges mennyiségű csapadék, s ezt az elmúlt napokban lehullott eső, illetve a következő napok várható esőzése még alig enyhíti.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13