2021. július 30. péntek Judit, Xénia

Hírek - Agrárpénzek

Óriási kihívással néz szembe a mezőgazdaság!

2050-re, a föld lakosságának ellátásához meg kell duplázni a világ élelmiszertermelését, mindezt azonban fenntartható módon: ugyanakkora földterületen, kevesebb vízhasználattal és kevesebb energiafelhasználással – állítja a Global Harvest Initiative nevű szervezet.
 
 

A kijelentésre egy, a mezőgazdaság termelékenységéről készített tanulmány kapcsán került sor, melyet több szervezet, köztük Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium Gazdasági Kutatószolgálata (USDA-ERS) készített.

A Global Harvest Initiative elnöke a kutatási eredményeket kommentálva elmondta: „kevesebből többet kell kihoznunk, melyekhez a hatékonyság, termelékenység növelését célzó intézkedések meghozatalára van szükség”.

A jelenlegi becslések szerint 2050-re a föld lakossága 9,2 milliárdra növekszik, amire a mezőgazdaságnak sürgősen fel kell készülnie, elsősorban tudományos és technológiai kutatások folytatásával.

A tanulmány szerint ahhoz, hogy 2050-ig megduplázódjon az élelmiszertermelés, a mezőgazdasági ágazatban a teljes ipari termelékenység (total factor productivity) legalább 1,75 százalékosnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy ugyanannyi input mellett a termelésnövekménynek – elsősorban a technológia fejlődése miatt – évente átlagosan 1,75 százalékkal kell emelkednie. Az USDA-ERS becslései szerint 200-2007 között ez mindössze 1,4 százalékos volt. Ennek növeléséhez a termelékenységnek évente legalább 25 százalékkal emelkednie kell.

Jelenleg az elfogyasztott élelmiszerek 60 százalékát a gabona, valamint a gumós növények alkotják, a FAO előrejelzése szerint 2050-re ez az arány a húsfélék, és tejtermékek irányába fog eltolódni, miközben a növényi eredetű olajok fogyasztása is jelentősen emelkedni fog.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu