Óriási kihívással néz szembe a mezőgazdaság!

agrarszektor.hu
2050-re, a föld lakosságának ellátásához meg kell duplázni a világ élelmiszertermelését, mindezt azonban fenntartható módon: ugyanakkora földterületen, kevesebb vízhasználattal és kevesebb energiafelhasználással - állítja a Global Harvest Initiative nevű szervezet.

Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

A kijelentésre egy, a mezőgazdaság termelékenységéről készített tanulmány kapcsán került sor, melyet több szervezet, köztük Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium Gazdasági Kutatószolgálata (USDA-ERS) készített.

A Global Harvest Initiative elnöke a kutatási eredményeket kommentálva elmondta: "kevesebből többet kell kihoznunk, melyekhez a hatékonyság, termelékenység növelését célzó intézkedések meghozatalára van szükség".

A jelenlegi becslések szerint 2050-re a föld lakossága 9,2 milliárdra növekszik, amire a mezőgazdaságnak sürgősen fel kell készülnie, elsősorban tudományos és technológiai kutatások folytatásával.

A tanulmány szerint ahhoz, hogy 2050-ig megduplázódjon az élelmiszertermelés, a mezőgazdasági ágazatban a teljes ipari termelékenység (total factor productivity) legalább 1,75 százalékosnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy ugyanannyi input mellett a termelésnövekménynek - elsősorban a technológia fejlődése miatt - évente átlagosan 1,75 százalékkal kell emelkednie. Az USDA-ERS becslései szerint 200-2007 között ez mindössze 1,4 százalékos volt. Ennek növeléséhez a termelékenységnek évente legalább 25 százalékkal emelkednie kell.

Jelenleg az elfogyasztott élelmiszerek 60 százalékát a gabona, valamint a gumós növények alkotják, a FAO előrejelzése szerint 2050-re ez az arány a húsfélék, és tejtermékek irányába fog eltolódni, miközben a növényi eredetű olajok fogyasztása is jelentősen emelkedni fog.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Igen, a KWS TOP4 Mátrix működik! (x)

A visszatérő, hatalmas károkat okozó évjárati és növénytermesztési katasztrófa biztatott bennünket, hogy foglaljuk egyedi kukoricatermesztési kockázatkezelési rendszerbe a KWS modern kukoricahibridjeit.

Támogatott tartalom

Rhizál: a víz bölcsője a búza számára (x)

A Rhizál® a HED-LAND Hungária Kft. különleges biológiai csávázó és talajkezelő készítménye, amely a Rhizobium alamii törzset tartalmazza, és hatékonyan segíti az őszi búza kelését, korai fejlődését és szárazságtűrését.

Támogatott tartalom

Kertből az asztalra (x)

Közösségi főzéssel búcsúzott a nyártól a Kiskert program Vizsolyban

EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. október 16. 10:28