Ezzel az újítással még több almát szüretelhetnek a gazdák: csak egy mobil kell hozzá

agrarszektor.hu
Olyan mezőgazdasági alkalmazást fejlesztettek ki Szerbiában az almatermelők részére, amely a termesztéshez szükséges hasznos tanácsokkal látja el őket. Az applikáció öntözési, trágyázási és permetezési terveket is kínál a termesztőknek, figyelembe véve a meteorológiai, valamint éghajlati tényezőket. Az alkalmazás célja, hogy a szerb termesztők növeljék az alma terméshozamát.

Sok almatermesztőnek okoz évről évre fejtörést, hogy vajon mikor jön el a megfelelő időpont a gyümölcs öntözésére, trágyázásra és permetezésére - írja a magyarmezogazdasag.hu. Ezen kérdések megválaszolására, Szerbiában kifejlesztettek egy olyan mezőgazdasági alkalmazást, amely az almatermelőknek segíthet a különböző munkafolyamatok megfelelő időzítésében. Szerbiában az alma az egyik legfontosabb exportáru, Európában pedig a hatodik helyen áll az ország az alma terméshozamát tekintve, ezért is tartották fontosnak egy olyan applikáció fejlesztését, amellyel növelhető a terméshozam az egyre nehezített és változó körülmények között.

Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat változott a klíma, a mezőgazdasági eszközök és a talaj összetétele. A gyümölcstermelők többsége azonban nem engedhetik meg magának, hogy szaktanácsadót fogadjon, és döntően a bevált tapasztalatokra támaszkodnak. A most kifejlesztett alkalmazás hasznos tanácsokkal látja el a termesztőket, célja pedig, hogy a korszerű mezőgazdasági technológiák minden termelőhöz eljuthassanak, ezáltal produktívabbá váljanak és időt takaríthassanak meg. Segítségével az almatermelők hasznos tanácsokkal készülhetnek fel a kihívásokra (legyen ez egy közeledő jégeső, betegség vagy kártevő), valamint a lehető legnagyobb terméshozamot és legkiválóbb minőséget érhetnek el.

A mobilalkalmazás öntözési, trágyázási és permetezési terveket kínál, melyek összhangban vannak a meteorológiai, éghajlati és egyéb tényezőkkel. A korszerű algoritmusok és műholdas felvételek segítségével felhívja a figyelmet a lehetséges kártevők, betegségek és szárazság megjelenésére. A bevitt paraméterek alapján jelezni tudja a szükséges ásványi alkotóelemek - nitrogén, foszfor, kálium, foszfor, kalcium és magnézium - mennyiségét a gyümölcsök megfelelő fejlődéséhez. Minden adatot és tevékenységet rögzít, így könnyen áttekinthetővé válik, mit és mikor végeztek a termelők. Ezzel a jövőbeli feladatok tervezése is pontosabbá válik. Az applikációt egyelőre főleg a szerb almatermelők használják, ugyanakkor már elérhető angol nyelven is. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 2. 14:01