Meglepő hír jött: kiderült, mennyi alma termett idén Magyarországon

Meglepő hír jött: kiderült, mennyi alma termett idén Magyarországon

agrarszektor.hu
A WAPA (World Apple and Pear Association) az észak-olaszországi Trentinóban ismertette a 2023-as évre vonatkozó alma termés-előrejelzését. Az Európai Unióban a tavalyi 11,8 millió tonna után 11,4 millió tonna körül alakul a termés, ami 3,3%-os, enyhe csökkenésnek felel meg. A fajták tekintetében erős növekedést mutat a Golden Delicious (+11,7%, 2,17 millió tonna) és bővül a Gala (+4,3%, 1,5 millió tonna) termése is, csökken viszont a Red Delicious (-10%, 617 ezer tonna), az Idared (-6,1%, 601 ezer tonna) és a lengyel ültetvények királya, a Red Jonaprince (-14,8%, 493 ezer tonna) mennyisége is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A fő termesztő országok közül Lengyelország a tavalyi rekordévet (4,5 millió tonna) követően idén valamivel 4 millió tonna alatt marad, azaz 500 ezer tonnával kisebb termést takarítanak majd be. Olaszország az idei rettenetes időjárást követően csodával határos módon megússza egy egészen enyhe, szinte észrevehetetlen visszaeséssel (2,113 után 2,104 millió tonna). Franciaország erős, csaknem 8%-os növekedést mutat (1,39 után 1,5 millió tonna), míg Németországban több mint 100 ezer tonnával esik vissza a volumen: a 2022-es 1,07 millió tonna után idén 952 ezer tonnás termést várnak - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarország a tavalyi katasztrofális év után csaknem megduplázza termelését (280 után 550 ezer tonna), ami már csak azért is előnyös, mert a környező országokban mindenhol visszaesés várható (Románia kivételével, ahol stagnálni fog a termés). 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?